U Pregradi održano 2. izdanje Susreta i razgovora, programa za odrasle i osobe 3. životne dobi na temu „Uskršnji običaji“

Muzej grada Pregrade, Gradska knjižnica Pregrada i Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada organizirali su u utorak 2. travnja 2019. još jedno uspješno izdanje „Susreta i razgovora“, edukativnog programa za odrasle i osobe treće životne dobi.

Susretima i razgovorima ujedno je započeo program manifestacije „Proljeće u Pregradi“, koja obuhvaća pregršt zanimljivih događanja tijekom travnja i svibnja. Program Susreta i razgovora ovoga je puta bio tematski vezan uz uskršnje običaje, a djelatnice i volonterke Crvenog križa besplatno su mjerile tlak, šećer i kolesterol u krvi povodom Svjetskog dana zdravlja 7. travnja. Interaktivnu prezentaciju o uskršnjim običajima pripremio je Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Pregrade, a obuhvatila je razdoblje od korizme do Bijele nedjelje. Uskršnji običaji dio su hrvatske tradicije te uključuju nošenje grančica na blagoslov na Cvjetnicu, vazmena bdijenja, izradu pisanica, pripremu jela, uskrsne krijesove (vuzmenice), pucanje iz kubura (streljanje iz pištola), pjevanje pjesama i mnoge druge običaje. Na prezentaciji je bilo riječi o nekadašnjim i današnjim uskršnjim običajima na području Pregrade i Zagorja, zatim o pučkim vjerovanjima, crkvenim obredima i narodnim izrekama vezanim uz značenje vremenskih prilika na određene blagdane. Najznačajniji uskršnji običaj na području grada Pregrade predstavlja uskrsno pucanje iz kubura ili streljanje iz pištola. Radi se o višestoljetnoj tradiciji prema kojoj je naoružana straža grofa Keglevića čuvala Kristov grob u noći sa subote na nedjelju (Uskrs) u župnoj crkvi, a pri izlasku iz crkve u zoru, pucnjevima iz kubura slavilo se uskrsnuće. I ove godine u Kostelu će se održati manifestacija „Kostelska uskrsna pištola“, običaj koji ima tradiciju od 1523. godine. Manifestacija se otvara u subotu, 20. travnja 2019. u 14:00 sati na Kostelgradu, a organizira ju udruga Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel, povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije. Uskrsno pucanje iz kubura odnosno streljanje iz pištola zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro te je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nakon prezentacije, okupljeni sudionici razmjenjivali su svoja iskustva i sjećanja na uskršnje običaje koji su se nekad prakticirali na području grada Pregrade, ali i drugih dijelova Zagorja, kao npr. u Radoboju i Gotalovcu. a sva kazivanja dokumentirana su fotografijama i video filmovima.

Programu se odazvalo 30 sudionika, a zbog poticanja aktivnog angažmana sudionika u kreiranju sadržaja programa, sudionici su za temu sljedećeg izdanja „Susreta i razgovora“ izabrali svadbene običaje.

Program je proveden u okviru projekta "Volunteering cities", financiranog od strane EU kroz program URBACT III. Projektom se potiče angažman mladih volontera, jačanje međugeneracijske solidarnosti, participativno upravljanje i društveni angažman poduzetnika. Jedan od partnera u projektu je Grad Pregrada, a organizatori Susreta i razgovora članovi su Urbact lokalne skupine (ULG) Grada Pregrade koja će tijekom 24 mjeseca od prosinca 2018. provoditi lokalne projektne aktivnosti s ciljem prijenosa dobre prakse ciparskog grada Athienou.