U Pregradi po treći put održana Večer znanosti

Objavljeno Pon, 21/05/2018 - 08:40
Datum

Treća po redu Večer znanosti u organizaciji OŠ Janka Leskovara Pregrada održana je u petak 18. svibnja 2018. godine. Umjesto na Trgu Gospe Kunagorske, kako je bilo predviđeno, zbog kiše su se radionice održale u sportskoj dvorani osnovne škole, a predavanja i kviz znanja u školskoj blagovaonici.

Večer znanosti posjetio je i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, koji se i sam okušao u radionicama, a podršku je došla pružiti i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. Večer znanosti održana je u sklopu projekta "VolontirAJMO-jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za volontiranje" te pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Pregrade.

Brojni posjetitelji, mali i veliki, okušali su se u raznim područjima znanosti kroz 15 zanimljivih radionica. Na samim radionicama radilo je 88 edukatora. Sudjelovali su Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, udruga e-STUDENT, Srednja škola Pregrada, udruga Stakleni svijet i tvrtka Vetropack Straža d.d., Dječji vrtić "Naša radost" Pregrada, OŠ Viktora Kovačića iz Huma na Sutli te učitelji/ce i učenici/ce OŠ Janka Leskovara, koji su sudjelovali s čak pet radionica. U pripremama i samoj provedbi Večeri znanosti sudjelovalo je i preko 40 volontera OŠ Janka Leskovara.

U sklopu događanja, održano je nekoliko predavanja za djecu i odrasle, a predavači su bili dr.sc. Dubravka Rašić s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, doc.dr. sc. Ivan Marković s Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo te dr. sc. Davor Horvatić s fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Po završetku radionica i predavanja održan je kviz znanja povezan sa sadržajima radionica i predavanja. U prvom dijelu kviza natjecale su se četiri ekipe - ekipa učenika iz Pregrade, ekipa učenika iz Huma na Sutli te ekipe odraslih iz Pregrade i Huma na Sutli. U finalnom krugu kviza igrala je ekipa učenika iz Huma na Sutli protiv ekipe odraslih iz Huma na Sutli, a pobjedu je odnijela ekipa učenika, koja je osvojila vrijedne nagrade nakladničke kuće Alfa. Ostali natjecatelji kviza dobili su utješne nagrade koje je sponzorirala Školska knjiga. Potom se u kvizu znanja okušala i publika. Najbolji je bio učenik Osnovne škole Janka Leskovara Karlo Vrhovski koji je osvojio vrijednu nagradu.

 

Novosti

Brzi pristup