Vokalni sastav KUD-a Pregrada srebrni na 20. Smotri malih vokalnih sastava KZŽ

Objavljeno Sri, 15/06/2022 - 15:00
KUD Pregrada

U Kongresnom centru Termi Jezerčica u subotu 28. svibnja 2022. održana je 20. smotra malih vokalnih sastava KZŽ u organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije. Selektor je bio mag. mus. Tomislav Habulin, a nastupilo je sedam malih vokalnih sastava, od kojih su većinom bili ženski vokalni sastavi, uz izuzetak udruga Magdalenići koja ima muški vokalni sastav.

Vokalni sastav KUD-a Pregrada osvojio je srebrnu plaketu s osvojenih 87,80 bodova.

Čestitamo!

Vokalna tradicijska kultura Hrvatskog zagorja integralna je i važna sastavnica hrvatske tradicijske kulture koju karakterizira raznolikost vokalnih stilova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama. Velik broj zborova i malih vokalnih sastava u svom repertoaru izvode djela inspirirana hrvatskim folklorom koji zahtjeva i specifična znanja o karakteristikama takvog načina vokalne izvedbe, kvalitetu glazbenih obrada i odabir adekvatnog repertoara te pravilnu interpretaciju.

Ovaj oblik pjevanja je integralni i sastavni dio svakodnevnice starijih generacija i bio je neizostavni dio rada u polju, vinogradu, čehanju, lupatvi itd. i po vokalnim tehnikama je različit od npr. klapskog pjevanja.

Na ovogodišnjoj Smotri, uz KUD Pregrada, nastupili su: KUD ˝Stubica“ iz Donje Stubice, KUD ˝Lovro Ježek“ iz Marije Bistrice, Udruga ˝Magdalenić˝ iz Bedekovčine, KUD ˝Zlatko Baloković˝ iz Krapinskih Toplica, Kulturno prosvjetno društvo ˝Zlatarjeve˝ iz Zlatara i KUD ˝Bedekovčina˝.

Novosti

Brzi pristup