Zgrada gradskog muzeja i knjižnice u cijelosti prilagođena osobama s invaliditetom

zgrada muzeja - rampa

Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina završio je početkom listopada 2021. godine drugu fazu infrastrukturnog projekta „Prilagodba zgrade muzeja i knjižnice u Pregradi za pristup osobama s invaliditetom“, ukupne vrijednosti 244.000,00 kuna. Projekt je provođen uz potporu Ministarstva kulture i medija koje je za njegovu realizaciju kroz program ulaganja u kulturnu infrastrukturu odobrilo 200.000,00 kuna, Grad Pregrada osigurao je za projekt 30.000,00 kuna, a Krapinsko-zagorska županija 14.000,00 kuna.

Podsjetimo, prva faza projekta, provedena prošle godine, obuhvatila je izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju vanjskog ulaznog dijela zgrade i izgradnju pristupne rampe, radove na sanaciji ulaznih vrata zgrade muzeja i knjižnice te ugradnju kose stubišne platforme modela Vimec V64 za savladavanje jednog kraka stubišta na prvo unutarnje stepenište u zgradi. Radovi koji su izvedeni prošle godine i ugrađena platforma bili su ukupne vrijednosti 165.820,00 kuna, a izvodili su ih KUNA-GORA, zanatska zadruga, Stolarija Zemljić i Adrialift d.o.o. iz Rijeke.

Ove godine realizirana je druga faza projekta koja je uključivala nabavu, montažu i ugradnju kose stubišne platforme modela Vimec V65 za savladavanje više krakova stubišta, nabavu gusjeničara i stolarske radove na prilagodbi vrata i pragova unutar zgrade.

Muzej je ranije ove godine ishodio suglasnost Gradskog vijeća Grada Pregrade za provedbu projekta, a zatim i rješenje o prethodnom odobrenju za ugradnju platforme u zgradu od strane nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture i medija, budući da se zgrada muzeja i knjižnice nalazi u zaštićenoj Kulturno-povijesnoj cjelini grada Pregrade.

Muzej je nakon ishođenja potrebnih dozvola proveo postupak jednostavne nabave, na kojem je najpovoljniju ponudu za nabavu, montažu i ugradnju kose stubišne platforme i gusjeničara, u vrijednosti 146.000,00 kuna bez PDV-a, tj. 182.500,00 kuna s PDV-om, podnijela tvrtka SwissEscaLift d.o.o. iz Bregane.

Radovi su obuhvatili demontažu postojećih rukohvata i unutarnjih vrata u predvorju zgrade u visokom prizemlju, montažu nosača i vodilica te električnih instalacija, kao i dobavu, montažu, ugradnju i puštanje u rad same kose stubišne platforme modela Vimec V65. Riječ je o platformi koja može savladati više krakova stubišta, a u zgradi muzeja i knjižnice savladava dva unutarnja stepeništa koja povezuju visoko prizemlje s prvim katom zgrade. Osim platforme, za savladavanje manjeg stepeništa koje povezuje predvorje na prvom katu sa sanitarnim čvorom nabavljen je prijenosni gusjeničar, čime je čitava zgrada prilagođena za pristup osoba s invaliditetom. Na svim potrebnim pragovima u prizemlju i na prvom katu izvedene su stolarske prilagodbe za lakši ulaz u prostorije osobama s invaliditetom, a u Zbirci rudarstva i geologije napravljena je drvena rampa za pristup osoba s invaliditetom. Drugom fazom projekta osiguran je pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti svim zbirkama koje su predstavljene u stalnom postavu muzeja: Numizmatičkoj zbirci, Zbirci rudarstva i geologije te Ljekarničkoj zbirci Thierry.

Provedbom projekta osiguran je pristup javnim prostorima Muzeja grada Pregrade i Gradske knjižnice Pregrada svim zainteresiranim građanima, bez obzira na to radi li se o osobama s invaliditetom ili osobama sa smanjenom pokretljivošću. Osim toga, kroz provedbu projekta povećava se vidljivost ranjivih skupina u lokalnoj zajednici i pomaže njihovoj integraciji kroz omogućavanje njihovog sudjelovanja u kulturnim aktivnostima i događanjima. Provedba programa trebala bi pozitivno utjecati na broj registriranih korisnika Gradske knjižnice Pregrada te na broj posjetitelja Muzeja grada Pregrade.

„Izuzetno mi je drago što smo uspjeli realizirati ovaj projekt i prilagoditi pristup muzejskim sadržajima svim zainteresiranim osobama, uključujući osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti. Ponosan sam što se Muzej grada Pregrade provedbom ovog projekta pridružuje skupini muzeja u Hrvatskoj koji su u potpunosti dostupni osobama s invaliditetom. U Hrvatskoj je početkom prošle godine bilo registrirano 496 646 osoba s invaliditetom, što čini oko 12% ukupnog stanovništva, a od 145 muzeja u potpunosti ih je bilo prilagođeno 37. Htio bih još jednom zahvaliti Ministarstvu kulture i medija, Gradu Pregradi i Krapinsko-zagorskoj županiji na potpori za realizaciju ovoga projekta“, istaknuo je dr. sc. Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Pregrade.

 

 

 

Novosti

Brzi pristup