Dječjem vrtiću „Naša radost“ uručene tradicijske drvene igračke u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila

Dječji vrtić Naša radost u Pregradi postao je 95. vrtić u Hrvatskoj u koji je stigao odgojno obrazovni projekt „Dajmo djeci korijene i krila“, koji provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio KAJ. Ravnateljici pregradskog dječjeg vrtića Gordani Krizmanić tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici danas su zajedno uručili gradonačelnik Marko Vešligaj te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Riječ je o igračkama koje je s igračkama koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

„Drago mi je da smo postali dio mreže brojnih vrtića u kojima se kroz ovaj projekt djecu upoznaje s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Grad Pregrada od 2007. godine nosi titulu grada prijatelja djece, a dječji vrtić Naša radost inovativan je vrtić, što se moglo vidjeti kroz crowdfunding model financiranja obnove vrtića“, istaknuo je gradonačelnik te pohvalio cijeli vrtićki tim na čelu s ravnateljicom i zahvalio županiji, Etnografskom muzeju i Radiju KAJ što su omogućili da DV Pregrada postane dio ove lijepe priče.

Zahvalu na poklonu izrazila i ravnateljica vrtića Gordana Krizmanić koja je napomenula kako vrtić radi na očuvanju identiteta i tradicije, a u svibnju ove godine predstavit će se na državnoj smotri projekata u Zagrebu s tradicijskim, ekološkim i poduzetničkim projektom „Mali zadugari“.

Mališani su dobili i poklon paket crtaćeg pribora Narodnih novina, a osim igračkama, razveselili su se i predstavi Laboratorija zabave iz Zagreba.

Realizaciju projekta u Pregradi omogućili su Krapinsko-zagorska županija i Grad Pregrada. Projekt podržavaju Ministarstvo kulture, JANAF i Narodne novine. Događanju je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić, direktor Radija Kaj Drago Gradečak i autorica projekta Mirjana Drobina.