“Kostelska pištola – Keglevićeva straža” primljena u Europski savez vojnih povijesnih postrojbi

Povijesna postrojba „Kostelska pištola-Keglevićeva straža“ iz Kostela na 8. je Carskom balu u Beču    proglašena novom članicom Europskog saveza vojnih povijesnih postrojbi. Bal je organiziran pod pokroviteljstvom nadvojvode Karla von Habsburg-Lothringena, u suradnji sa Savezom europskih povijesnih postrojbi, a prisustvovali su mu brojni predstavnici austrijskog društveno-političkog života. Službeni domaćini bili su pripadnici Europskog saveza vojnih povijesnih postrojbi na čelu s predsjednikom Generalmajor i.TR Helmut A.J. Eberl, dopredsjednikom Thomasom Pfafflom i organizatorom, glavnim tajnikom Michaelom Islingerom. Ove je godine balu prisustvovalo čak pet povijesnih postrojbi iz Hrvatske. Osim naše, tu su bili i pripadnici Počasno-zaštitne bojne OSRH, Križevačke djevojačke straže, Varaždinske građanske garde te Karlovačka građanska garda.
Primarni uvjet za ulazak u ovaj istaknuti savez je dokazivanje vlastite povijesti. Da bi neka povijesna postrojba mogla biti primljena u Europski savez, ona nužno mora dokazati svoje podrijetlo putem povjesnice, koja mora biti napisana na hrvatskom i engleskom jeziku.
Povijest „Keglevićeve straže“ počinje davne 1523. godine, kada su se u Kostelgrad doselili grofovi Keglevići.  Grof Keglević imao je naoružanu stražu, koja je u noći s Velike subote na Uskrs čuvala Isusov grob, a pri izlasku iz crkve u zoru, tadašnjim pištolama slavila Isusovo uskrsnuće. Po uzoru na Kegleviće, već 500 godina u Kostelu se nastavlja tradicija pucanja kuburama. Keglevićeva straža bila je najstarija povijesna postrojba na Carskom balu na što smo posebno ponosni. Ovo je velika promocija našeg grada, županije, ali i cijele Hrvatske te nam ovaj uspjeh otvara brojne mogućnosti.   
Ostvareni su mnogobrojni kontakti i buduće suradnje s povijesnim postrojbama iz Mađarske, Italije, Francuske i zemlje domaćina Austrije. Uz mnogobrojne novinare, fotografije, kontakte i prijatelje s predivnim uspomenama naša povijesna postrojba vratila se u naše Hrvatsko zagorje čije su ime ponosno prenosili diljem Europe kao Povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije.
Svakako treba istaknuti predsjednika udruge Milana Flegara te časnika za vezu UEWHG-a natporučnika Damira Peršija koji su napravili sve da dođe do primitka u Europski savez vojnih povijesnih postrojbi, odnosno UEWHG.
Grad Pregrada i Turistička zajednica grada Pregrade i dalje će podupirati rad naše povijesne postrojbe i zajednički djelovati na promociji tradicije i očuvanju kulturne baštine pregradskog kraja, te na očuvanju časti plemićke obitelji Keglević i srednjovjekovnog grada Kostelgrad. U godišnjem Programu i financijskom planu Turističke zajednice grada Pregrade za potporu manifestacijama "Kostelska pištola-Keglevićeva straža Kostel"  u 2015. godini dobila je 20.000,00 kuna, a za 2016. godinu predviđeno je 25.000,00 kuna.