„Fizioterapija na usluzi!“- dobra praksa Srednje škole Pregrada

Objavljeno Uto, 12/03/2019 - 13:27
Datum

Srednja škola Pregrada u suradnji s pregradskom Udrugom umirovljenika provodi dobru praksu pružanja usluge fizioterapije u prostorijama škole. Svakog ponedjeljka učenice i učenici četvrtog razreda, usmjerenja fizioterapetski tehničar/ka, pod vodstvom svojim profesora, pružaju elektroterapiju i masažu umirovljenicima s područja grada.

Sve je započelo krajem prošle godine na inicijativu predstavnice Srednje škole Pregrada u Urbact lokalnoj grupi u sklopu projekta „Volunteering cities URBACT Transfer Network“ u kojem je Grad Pregrada partner, a uz podršku ravnateljice i profesora škole. Usluga terapije i masaže pruža se za ukupno 9 umirovljenika dnevno od 9 do 12 sati. O rasporedu umirovljenika brine sama Udruga koja ga dostavlja Srednjoj školi, a ustanovljena praksa je da se svakih pet tjedana mijenja skupina umirovljenika koji pohađaju terapiju.

Umirovljenici su oduševljeni dostupnošću terapije i stručnošću učenika. „Učenici nas lijepo dočekaju. Jako su ljubazni, srdačni i susretljivi. Prostor je lijepo uređen i ugodan. Ideja je super i nije za propustiti. Ovakvu praksu trebalo bi uvesti u drugim gradovima gdje postoje ovakve škole. Nakon tretmana osjećam se puno bolje i poletnije, a rezultati tretmana su osjetni.“, ističe umirovljenica Jela Vladić.

Zadovoljni su i sami učenici, koji smatraju kako im je ovo prilika za usavršavanje svojih vještina, ne samo u masaži, već i onih socijalnih koje se očituju u odnosu prema pacijentu. „Smatram da je ova radionica odlična jer se rezultati naših ruku vide svaki put kada nam se pacijent nasmije i kaže kako mu je bolje nakon naših tretmana. Mislim da bi se i moji kolege složili s mojim mišljenjem jer svi dijelimo želju za poboljšanjem zdravlja naših starijih. U našem okruženju nikada nije napeto i smijeha nikada ne nedostaje tako da je sama atmosfera lijek za dušu i tijelo“, govori učenica 4. c razreda Mihaela Kovačić.

Cilj ove prakse nije samo terapija, njome se ostvaruje i međugeneracijska solidarnost te komunikacija između mladih i osoba starije životne dobi. Plan Srednje škole Pregrada je nastaviti ovu praksu te je u narednim mjesecima i proširiti kako bi terapije mogao koristiti što veći broj umirovljenika. Osim kod učenika i umirovljenika, oduševljenje je vidljivo i kod profesora, koji su izrazito zadovoljni predanošću u radu svojih učenika, stručnošću i osjećajem odgovornosti koji se kod učenika razvio u odnosu na umirovljenike, kao njihove pacijente.

Novosti

Brzi pristup