200 godina Zagorske katedrale

Davne 1818. godine podignuta je župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Kao veličanstvena građevina, crkva je oduvijek pobuđivala veliko zanimanje ljudi zbog svog neobičnog oblika i veličine za župnu crkvu, a zbog toga je često nazivaju Zagorskom katedralom.

Povodom dvjestote obljetnice od gradnje Zagorske katedrale ovog petka, 15. lipnja u Galeriji Muzeja dr. Zlatko Dragutin Tudjina u 19 sati otvara se izložba fotografija iz župne arhive, a također ćete moći saznati zanimljivosti o gradnji župne crkve.

Sveta misa povodom obljetnice bit će u nedjelju, 17. lipnja u 11 sati, a euharistijsko slavlje predvodit će Tomislav Subotičanec, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu. U popodnevnim satima Zagorska će katedrala ugostiti Varaždinski kvartet, koji čine Marko Jerbić, I. violina, Anđelko Ilčić, II. Violina, Ana Trnjar, viola i Davor Gluhak, violončelo. Kvartet je osnovan 1999. godine, redovito je prisutan u glazbenom životu grada Varaždina, svoju koncertnu djelatnost kontinuirano upotpunjuje koncertima diljem Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke.