3,67 milijuna kuna za obnovu voznog parka Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja KZŽ

U utorak, 12. prosinca 2017. godine u Krapini je održana svečana primopredaja 7 novih vozila Zavodu za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije i Domu zdravlja KZŽ, ukupne vrijednosti 3,67 milijuna kuna.

Primopredaja je održana na parkiralištu ispred Doma zdravlja u Krapini. Vozila Zavoda za hitnu medicinu namijenjena su ispostavama Zavoda za hitnu medicinu u Pregradi, Mariji Bistrici, Klanjcu i Konjščini. Vrijednost svakog vozila je 600 tisuća kuna, a svako vozilo još je dodatno opremljeno medicinskim uređajima, u ukupnoj vrijednosti od 400 tisuća kuna. Krapinsko-zagorska županija je iz decentraliziranih  i izvornih sredstava sudjelovala u nabavi vozila sa iznosom od 1,8 milijun kuna. Vozila za Dom zdravlja ukupne su vrijednosti 877 tisuća kuna. Jedno vozilo kupljeno je decentraliziranim sredstvima Krapinsko – zagorske županije, a dva iz vlastitih sredstava Doma zdravlja KZŽ. Vozila će biti raspoređena u ispostave Klanjec, Donju Stubicu i Zabok. Ključeve vozila predao je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar„Imamo dobro organiziran zdravstveni sustav na području županije, sa najboljom mrežom hitne medicine. Imamo i sjajne, educirane kadrove, koji da bi mogli kvalitetno obavljati svoj posao, moraju imati i uvjete za to, a u ovom slučaju, to su moderna i pouzdana vozila koja su adekvatno opremljena. Cilj nam je bio, a i dalje ostaje isti - da bez obzira u kojem se dijelu Krapinsko – zagorske županije nalazili, da svaki žitelj, kao i stotine tisuće turista koji godišnje prođu kroz našu županiju, imaju jednaku mogućnost za preživljavanje, ako im se dogodi neka nesreća“, rekao je župan Kolar. 

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić istaknuo je da vozila udovoljavaju svim standardima u pogledu izvanbolničke hitne medicinske službe Pravilnika o minimalnim uvjetima za obavljanje hitne medicinske službe. „Opremljena su svom opremom, od respiratora, defibrilatora, aspiratora, svih mogućih pomagala koja danas postoje, uglavnom odgovaraju svim europskim standardima, kako bi prvenstveno našim zaposlenicima omogućili bolje uvjete rada, a i stanovnicima naše županije kvalitetniju, dostupniju i bolju zdravstvenu zaštitu hitne medicinske pomoći“, rekao je Božić.

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan istaknula je kako Dom zdravlja ima veliki vozni park, s 37 vozila. „Zahvaljujući ovim novim vozilima, maknut ćemo tri stara. Naime, naša su vozila stara oko 10 godina, i svake godine nastojimo obnoviti naš vozni park s barem tri – četiri vozila. Za sljedeću godinu planiramo nabavu još barem četiri vozila, s obzirom na to da naša vozila puno voze. Godišnje prođu oko 80 tisuća kilometara. Imamo šest ispostava i svakog dana iz svake od tih ispostava najmanje deset pacijenata ide na kontrole“, rekla je  Dogan.