40. godina NK Pregrada

NK Pregrada proslavio je svoju okruglu obljetnicu, 40. godina od osnivanja kluba. Od davne 1947. godine nogomet se igra u Pregradi kao jedna od sekcija u sklopu Fiskulturalnog društva Kuna-gora, a od 1954. pod imenom NK Rudar klub se natječe do 1963. godine kada dolazi do prekida aktivnosti. Na inicijativu bivših igrača NK Rudara i tadašnje mjesne zajednice Pregrada 1976. godine dolazi do procvata nogometa.
Osniva se nogometni klub Pregrada kojem je prvi predsjednik bio gospodin Stjepan Tuđina, a prvi tajnik gospodin Ivica Leskovar, koji danas nažalost više nisu s nama. U to vrijeme nije postojalo nogometno igralište u Pregradi pa su igrači NK Pregrade nastupali na terenima NK Straže i NK Steklara u Rogatcu. Svoju prvu utakmicu NK Pregrada odigrao je protiv Milengrada u Rogatcu pod vodstvom trenera Bože Vešligaja. Tada je NK Pregrada nastupio u sastavu: Ivan Krog, Zvonko Tepeš, Oliver Kapac, Davor Knok, Marijan Kanjuh, Branko Apostolovski, Franjo Gorup, Branko Rašković, Mario Marković, Bruno Horvat, Vlado Horvat, Zvonko Krsnik, Vladimir Vešligaj, Dragutin Ilijaš, Ivan Kolar, Milan Burić, a nažalost s nama više nisu Krešo Knok, Davor Šutina i Željko Leskovar. Od 1978. godine igrači NK Pregrade u zeleno bijelim dresovima igraju utakmice na svom terenu. NK Pregrada se od 1976. natječe u II. i I. županijskoj ligi, a najsvjetljiji trenuci bili su 90-ih godina kada kao prvak I. županijske lige nastupa u III. HNL a zatim i u IV. HNL. Reorganizacijom IV. HNL klub se vraća u I. ŽNL gdje se i danas natječe.
U znak zahvalnosti igračima koji su u natjecateljskoj sezoni 1976/1977. godine nastupili za NK Pregrada, klub je pripremio zahvalnice koje im je prikladno podijelio gradonačelnik  grada Pregrade, g. Marko Vešligaj zajedno sa predsjednikom NS Krapinsko- zagorske županije, Stjepan Merkaš, ujedno i član IO HNS.
Grad Pregrada ovim se putem zahvaljuje svim bivšim i sadašnjim igračima kluba, kao i trenerima koji su svojim trudom, odricanjem i neizmjernom ljubavi prema svom klubu dali velik doprinos  razvoju sporta u Pregradi i šire, svim predsjednicima kluba, sponzorima, Pregračanima i svim prijateljima kluba koji  su bili velika  podrška igračima na utakmica kako kod kuće, tako i na gostovanjima.
Našem klubu želimo još puno uspjeha i pobjeda na sportskim terenima te što bolji plasman.