Branitelji iz Antunovca u posjetu Pregradi

U dvodnevnom posjetu Pregradi, Desiniću i Humu na Sutli boravi 20-ak branitelja iz Antunovca iz Osijeka, koji su kao dragovoljci sudjelovali u obrani Antunovca tijekom Domovinskog rata, predvođeni izaslanikom župana Osječko-baranjske županije i načelnikom općine Antunovac Davorom Tubanjskim te Stjepanom Šerićem, ratnim zapovjednikom obrane Antunovca 91./92.

U Gradskoj vijećnici u Pregradi primio ih je gradonačelnik Marko Vešligaj. „Slavne 1991. godine, koja je toliko važna za hrvatsku povijest, grupa mladića odazvala se zovu domovine i otišla braniti Hrvatsku tamo gdje je ona u tom trenutku bila najugroženija. Mi smo imali tu sreću da kod nas nije bilo ratnih djelovanja, međutim, Slavonija je bila napadnuta jednom agresivnom velikosrpskom politikom Slobodana Miloševića i ja sam ponosan kao gradonačelnik da su se brojni mladi ljudi odazvali tih godina i branili Hrvatsku na njezinim istočnim granicama. Najviše njih bilo je u selu Antunovac s kojima su ostale veze i prava prijateljstva te mi je drago što smo ih danas imali priliku ugostiti u Pregradi“, istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Marko Vešligaj.

Osim gradonačelnika, prijmu je prisustvovao i vijećnik Skupštine Krapinsko-zagorske županije Marijan Hohnjec.

Kako je istaknuo Mladen Ptičar, predsjednik Organizacijskog odbora susreta branitelja Antunovca te predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Krapina, za vrijeme najtežih povijesnih vremena za hrvatski narod 1991. godine, 45 dragovoljaca iz Desinića, Pregrade i Huma na Sutli krenuo je u pomoć obrani istoka Hrvatske u Antunovac kod Osijeka, a tijekom borbenih djelovanja život za domovinu su položili Anton Rebić, Marjan Pleteš i Božidar Brumen. Preživjeli i živući branitelji – dragovoljci  iz Desinića, Pregrade i Huma na Sutli, održavaju prijateljske veze sa suborcima iz Antunovca te su tako prošle godine bili u posjetu Osijeku i Antunovcu na Dan obrane Osijeka.

Inače, sama svečanost upriličena je u dvorani hostela WineHill gdje su prezentirana i sjećanja na sudioništvo dragovoljaca iz desinićkog kraja i okolice u obrani istočne Slavonije, kako samih sudionika obrane te istaknuta i javna zahvala sudionicima i predstavnicima vlasti te uručene svečane plakete. Svečanosti su prisustvovali, uz gradonačelnika Vešligaja, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin te načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša.

Dvodnevni program posjeta obuhvaća održavanje predavanja o obrani Antunovca u Desiniću, posjet muzeju u Velikom Taboru u Desiniću, večernje druženje branitelja, posjet gradu Pregradi i prisustvovanje svetoj misi za poginule branitelje u Pregradi te naposljetku obilazak tvornice Vetropack- Straža  u Humu na Sutli. Položit će se vijenci i zapaliti svijeće poginulim – umrlim braniteljima na grobljima u Desiniću, Pregradi, Humu na Sutli i Rogatcu te kod svih spomenika braniteljima iz Domovinskog rata u Desiniću, Pregradi i Humu na Sutli.