Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Na današnji dan 1950. godine formirana je Europska zajednica za ugljen i čelik, što je bio sam početak stvaranja današnje Europske Unije. Hrvatska je postala dio te velike europske obitelji 1. srpnja 2013. te je ulaskom u punopravno članstvo EU, između ostalog, postala korisnica sredstava iz europskih fondova koji uvelike pomažu lokalnom gospodarstvu. U Pregradi je iz EU fondova financirana izgradnja vodospreme na Vinagori, a iz istog izvora izgradit će se reciklažno dvorište, asfaltirati nerazvrstana cesta C1-Petrovina-Menjački te napraviti energetska obnova upravne zgrade i s njome povezane zgrade društvenog doma u kojima borave udruge. Također za još tri natječaja, odnosno projekta čekaju se rezultati, čija je vrijednost oko 5 milijuna kuna, a u pripremi je i nekoliko projekata koje ćemo ove godine prijaviti. Jedan od najvećih je projekt izgradnje sustava za odvodnju s pripadajućim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan oko 35 milijuna kuna.

„Koristimo sredstva iz EU fondova jer su ona ključna za razvoj gradova i općina koje raspolažu s malim prihodima i ukoliko se na vrijeme krene s pripremama, može se očekivati i njihova realizacija“, rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj koji svim građankama i građanima Pregrade upućuje iskrene čestike povodom današnjeg Dana Europe, te Dana pobjede nad fašizmom, koji se također danas obilježava.

Vrijednosti i doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu ugrađeni su u temelje samostalne Republike Hrvatske, u izvorišnim osnovama našeg Ustava, a ovaj dan svakako treba potaknuti na izgradnju mira i stabilnosti za buduće generacije.