Dušni dan obilježen koncertom

Održan je koncert povodom obilježavanja Dušnog dana. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije Pregrada  ugostila je soliste Josipu Bilić (sopran), Florijana Tavića (bariton), Orkestar mladih glazbenika i Zbor Orkestra mladih glazbenika, a sve pod vodstvom dirigenta Mare Rica. Izveden je Requiem, Gabriela Faure: Introit i Kyrie, Offertorium, Sanctus, Pie Jesu, Agnus Dei, Libera me, In paradisium.

Francuski skladatelj Gabriel Faure djelovao je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, odnosno na prijelazu iz stila romantizma u stil glazbene moderne.  Jedan je od najvećih majstora francuske pjesme tj.  melodie. Njegova djela postala su udžbenici iz harmonije i kompozicije za generacije skladatelja nakon njega. Faureov  je Requiem  d- molu napisan za solo sopran i bariton, orkestar, mješoviti zbor i orgulje. Tematski fokus ovog rekvijema je vječni mir i spasenje. Faure je o svom rekvijemu rekao:

„Sve što sam uspio zabavljati putem vjerske iluzije stavio sam u svoj Requiem, koji je nadalje dominiran od početka do kraja vrlo ljudskim osjećajem vjere u vječni odmor.

Rekvijem nisam sklada ni za što- za užitak, ako se tako može nazvati!“

Udruga Orkestar mladih glazbenika osnovana je u srpnju 2017. godine na inicijativu Mara Rice, studenta četvrte godine dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osnovana je sa ciljem promicanje, unapređenja i razvitka glazbene kulture, njegovanja glazbene kulturne baštine naročito među mladima.

Koncertu su nazočili i  pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko- zagorske županije, Ivan Lamot, gradonačelnik Grada Pregrade, Marko Vešligaj, njegova zamjenica Gordana Križanec Ružić, te sopranistica Josipa Lončar.

Koncert su omogućili Krapinsko- zagorska županija, Grad Pregrada, Glazbena škola Pregrada, Gradska knjižnica Pregrada i velečasni Ivan Mikec.