Gradonačelnik predao ključ Grada Fašničkoj Republici

Prvi sunčani dan u veljači išao je na ruku pregradskim maškarama, koje su jučer u popodnevnim satima preuzele vlast u Pregradi.

Na Trgu Gospe Kunagorske održan je još jedan Fašnik u Pregradi u organizaciji Kulturnog umjetničkog društva Pregrada. Tradicionalna fašnička povorka malih i velikih maškara okupila se na tržnici, a potom je, predvođena Limenom glazbom Pregrada, prošla ulicom Stjepana Radića do gradskog trga, gdje su svoje maske predstavili građanima koji su se skupili u velikom broju. Program je vodio pregradski Vrabec, koji je ove godine sa sobom poveo družicu. Vrabec i Vrabica zajedno su preuzeli ključeve grada od gradonačelnika Marka Vešligaja i proglasili fašničku republiku, uz obećanje da će biti vrijedni i da će Grad i gradska blagajna biti u dobrim rukama.

Potom je uslijedilo predstavljanje maskiranih. U povorci je sudjelovalo sedam grupa, a među njima se našlo raznoraznih stvorenja. Od zadrugara, pačića, snjeguljice i patuljaka koje su utjelovili najmlađi stanovnici grada, polaznici Dječjeg vrtića Naša radost i učenici 4.b. razreda OŠ Janka Leskovara, do onih malo većih, koji su svojim krafnama i atraktivnim skečevima nasmijali mnoštvo okupljenih. Udruga umirovljenika tako je postala Gradski odred za ekologiju i demografiju, a kroz Pregradu su prošli i migranti sa svojim kombi prijevozom Hrvatska-Irska. Također, publika je imala priliku vidjeti kako napreduju radovi na izgradnji eko bazena, a navratili su i Meksikanci. Na kraju se za sve nedaće presudilo Princu Fašniku kojega su uhvatili članovi DVD-a Stipernica. Sve grupe nagrađene su vrijednim nagradama za trud i vrijeme koje su uložile u maskiranje.

Dobre atmosfere nije nedostajalo, kao ni okrjepe, odnosno slasnih krafni, kojima je Grad Pregrada počastio sudionike i goste, a nakon povorke u Lovačkom domu održano je druženje uz gulaš.

Također, svi Pregračani i Pregračanke mogli su uzeti svoj primjerak humorističnog lista Vrabec, koji je pripremio KUD Pregrada u suradnji još nekoliko volontera.

Zahvaljujemo organizatoru ovogodišnjeg Fašnika, svim sudionicima ovogodišnje fašničke povorke, te sponzorima koji su omogućili ovako kvalitetan program i odličnu atmosferu.