Gradonačelnik Vešligaj sudjelovao na konferenciji u sklopu projekta Local4Green na Malti

Gradonačelnik Marko Vešligaj sudjelovao je 22. listopada 2019. na završnoj konferenciji o definiranju i provođenju lokalnih fiskalnih politika s ciljem promicanja obnovljivih izvora energije. Konferencija je održana u gradu Victoria na Malti u sklopu projekta Local Policies for Green Energy - LOCAL4GREEN, koji se provodi unutar Programa transnacionalne suradnje Interreg Mediterranean 2014.-2020.

Na konferenciji je gradonačelnik Vešligaj predstavio rezultate Grada Pregrade na području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti i to među devet drugih članica Europske unije. Grad Pregrada puno čini na polju energetske učinkovitosti pa je tako nedavno završen veliki infrastrukturni projekt energetske obnove Upravne zgrade i društvenog doma, za koje je ostvareno 1,96 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. S obzirom na važnost poboljšanja energetske učinkovitosti, Grad Pregrada energetski obnavlja i druge zgrade u javnom vlasništvu: zgradu Zemljišno-knjižnog odjela u Pregradi te zgradu NK Pregrada. Također, zahvaljujući Krapinsko-zagorskoj županiji, ove je godine završena energetska obnova Osnovne škole Janka Leskovara u Pregradi. Uz to, u Pregradi će se uskoro izgraditi punionica za električna vozila za koja je Grad dobio sredstva na Javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Grad Pregrada sudjeluje u projektu LOCAL4GREEN zahvaljujući Regionalnoj energetskoj agenciji Krapinsko-zagorske županije, koja je zadužena za provedbu projektnih aktivnosti na području Hrvatske, a osim Pregrade, u projektu sudjeluju gradovi Jastrebarsko, Klanjec, Dugo Selo i općina Brdovec. Cilj ovog projekta je pomoći lokalnim vlastima da uspostave i implementiraju inovativne lokalne fiskalne politike usmjerene na promicanje obnovljivih izvora energije u javno-privatnom sektoru i u kućanstvima, unutar okvira postojećih Akcijskih planova energetski održivog razvitka koji su usvojile općine i gradovi koji su dio Sporazuma gradonačelnik za klimu i energiju. Projekt se provodi u ruralnim područjima i na otocima na području Programa Mediteran, gdje lokalne fiskalne politike imaju ključnu ulogu u povećanju iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Projekt vodi Federacija općina i provincija Valencije (FVMP) u Španjolskoj, a zajednički ga provodi konzorcij partnera iz devet mediteranskih zemalja: Zaklada MUSOL u Španjolskoj, Malteška agencija za upravljanje inteligentnom energijom (MIEMA), Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Razvojna agencija lokalnih vlasti i istočnom Solunu – centar za razvoj ljudskih resursa i podupiranje lokalnog gospodarstva (ANATOLIKI) u Grčkoj, Udruženje gradova i općina regije Lazio (ANCI LACIO) u Italiji, Građevinski institut (ZRMK) u Sloveniji, Agencija za energetiku Cipra (CEA), Sveučilište u Algarveu u Portugalu i Udruženje općina u Albaniji.