Herbertova staza

Ovog vikenda u sklopu redovitih aktivnosti GLJIVARSKOG DRUŠTVA „LISIČICA“ PREGRADA  okupili su se gljivari, prijatelji i poštovatelji prirode na Kunagori , na mjestu koje se u narodu naziva MEGERJE. Od tog mjesta postoji obilježena pješačka staza koja vodi na vrh KUNAGORE (522 m n/v), a neposredno prije vrha nalazi se GLJIVARSKA KUĆICA  (520 m n/v), gdje se gljivari sastaju barem jednom mjesečno (obično zadnji vikend u mjesecu).

Ovom prilikom sastali su se kako bi tu stazu obilježili drvenom tablom na kojoj piše HERBERTOVA STAZA, ručno dlijetom izrađeno na inicijativu Gljivarskog društva, kod Dragutina Jamnića , umjetnika i kipara iz Lepoglave.

Staza je nazvana po gospodin HERBERT MÜLLERU dugogodišnjem članu GLJIVARSKOG DRUŠTVA „LISIČICA“.  Stazu od Megerja do GLJIVARSKE kućice, prošao je bezbroj puta, za što se vežu mnogobrojne gljivarske dogodovštine, pa je njemu u spomen nazvana HERBERTOVA STAZA.

Gospodin Muller je zajedno sa suprugom Radojkom prije 18 godina došao živjeti u Pregradu  iz Njemačke.

U Pregradi je kupio zemljište, izgradio kuću, uklopio se u sredinu te svojim pristupom životu, na način da je uvijek podupirao sve akcije od koristi za susjede i građane nesebično pomagao svima koliko je bio u mogućnosti, a kao vrijedan član Društva uvijek se odazivao i pomagao u radu  sve do svoje prerane smrti prošle godine.