Hrvatski malonogometni tim zlatni na DiaEuro2017.

U Bukureštu, Rumunjska  proteklog se tjedna igralo europsko prvenstvo u malom nogometu za osobe koje žive s dijabetesom ili svima poznatijom šećernom bolešću, tzv. DiaEuro 2017. Natjecanje iz godine u godinu okuplja sve veći broj timova pa su tako na ovogodišnjem DiaEuru sudjelovale ekipe iz 12 europskih zemalja, koje su bile podijeljene u 4 skupine. Na prvenstvu je sudjelovao i  hrvatski malonogometni tim osoba sa šećernom bolesti okupljen pod Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga.

Sa do sad odigranih pet prvenstava, hrvatski su se reprezentativci čak četiri puta vraćali s medaljom oko vrata, a ove godine osvojili su drugu zlatnu medalju (prva osvojena na prvom održanom prvenstvu DiaEuro 2012. u Kijevu). Nakon završenog regularnog dijela finalne utakmice protiv Mađarske i rezultata 5:5, Hrvatska je u produžetku postigla pobjedonosni pogodak vrijedan najviše stepenice pobjedničkog postolja.

Hrvatski savez dijabetičarskih udruga (HSDU) dio je globalne zajednice osoba oboljelih od dijabetesa. Savez kao članica Međunarodne dijabetičke federacije sudjeluje na međunarodnim aktivnostima kao jedna od 180- zemalja članica. S obzirom na prirodu liječenja od dijabetesa, fizička aktivnost veoma je važna za kontrolu šećerne bolesti te sve aktivnosti udruge osim edukativnih, obvezno uključuju i neku vrstu tjelesne aktivnosti te stalno podizanje svijesti o njezinoj važnosti.

Shodno cilju podizanja svijesti o važnosti fizičke aktivnosti u liječenju dijabetesa, Ukrajinski dijabetički savez odlučio je po prvi puta organizirati međunarodno natjecanje osoba sa dijabetesom u malom nogometu pod nazivom DiaEuro 2012. godine u Kijevu. Na prvom održanom DiaEuru 2012. Hrvatski malonogometni tim osoba sa dijabetesom osvojio je zlatnu medalju. Kao savez pobjedničkog tima, HSDU, je već 2013. godine organizirao takvo natjecanje pod nazivom DiaEuro 2013., u Zadru. Na turniru su tada sudjelovali timovi iz 12 europskih zemalja.

Čestitamo svim članovima hrvatskog malonogometnog tima na odličnom rezultatu, a naročito našem Dejanu Kolaru koji je zajedno sa svojim timom pokorio Europu. Bravo!

Tags