Izbor najvolontera/najvolonterki Krapinsko-zagorske županije

U Pregradi je u utorak, 12. ožujka 2019. održana konferencija za medije na temu javnog poziva Krapinsko-zagorske županije i Volonterskog centra Volontirajmo za prijavu kandidata/kinja za dodjelu priznanja “volonter/ka godine” i  „volonterska akcija godine“ za 2018. godinu.

O natječaju su govorili zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, Nikolina Bertol iz Volonterskog centra Volontirajmo, Jana Borovčak, lanjska dobitnica priznanja najvolonterke u kategoriji mladi 15-30, Ivan Krog, lanjski dobitnik priznanja najvolontera u kategoriji odrasli 31+ i Jasenka Borovčak, kao predstavnica DND-a Zabok, lanjskog dobitnika priznanja za naj volontersku akciju. Događanju je nazočio i saborski zastupnik te gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Zamjenica župana Jasna Petek podsjetila je da Krapinsko-zagorska županija javni poziv za prijavu kandidatkinja i kandidata za dodjelu županijskih priznanja za volontera/volonterku godine provodi od 2016. godine, a od prošle godine nagrađuje se i najvolonterska akcija. „Javni poziv otvoren je 21. veljače i traje do 21. ožujka i izuzetno nam je važan. Prije svega mislimo da na području KZŽ djeluje na desetke volonterki i volontera koji vrlo marljivo, i samozatajno volontiraju na dobrobit zajednice. S druge strane osim senzibiliziranja javnosti željeli smo osim zahvalnosti tim vrijednim ljudima, iskazati određeno poštovanje i zahvalnost za sve ono što čine za dobrobit zajednice. Volontiranje se može definirati na mnogo načina, ali zasigurno predstavlja neprofitabilan, neplaćen i nekarijeristički način djelovanja u zajednici, a zapravo na dobrobit zajednice kako bi ljudi u njihovom zajednici živjeli kvalitetnije i bolje“, rekla je zamjenica župana Petek.

Nikolina Bertol iz Volonterskog centra rekla je kako je Centar važan dionik u razvoju i promociji volontiranja što je prepoznala i Krapinsko-zagorska županija. Prošlogodišnja najvolonterka u kategoriji mladi Jana Borovčak istaknula je da su upravo ovakvi natječaji, odnosno nagrade pravilan način da se volontiranje promovira i potaknu ostali u zajednici da se uključe u volontiranje. Ivan Krog, lanjski dobitnik priznanja najvolontera u kategoriji odrasli rekao je da je bio počašćen kada je izabran i da ga volontiranje čini sretnim i ispunjenim te da unatoč svojim godinama, voli pomagati drugima. Jasenka Borovčak, kao predstavnica DND-a Zabok, lanjskog dobitnika priznanja za naj volontersku akciju između ostalog istaknula je da je uloga organizatora volontiranja da sve volontere koji su uključeni u rad organizacije i daju svoje slobodno vrijeme za dobrobit zajednice nagradimo, bilo samo zahvalom ili ih počastimo, a volontere koji se posebno istaknu i posebno nagradimo.  Dodala je i u DND-u Zabok promiču i potiču odgoj za volontiranje kroz svoje različite programe.

Gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako volonteri nisi samo pomagači, već i pokretači pozitivnih promjena u društvu te da Grad također puno pažnje posvećuje ovoj tematici. „Veliku pozornost posvećujemo volonterstvu, potičemo i rad udruga jer smatramo da to doprinosi razvoju i oblikovanju demokratskih promjena u cijelom društvu. Partneri smo u projektu Volonterski centar Volontirajmo, čiji je nositelj Mreža udruga Zagor, kao i u projektu Volunteering Cities - URBACT Transfer Network, a također svake godine povodom Dana grada dodjeljujemo nagradu za najvolontera, koju je, između ostalih, primio i gospodin Ivan Krog, koji je prošle godine nagrađen županijskim priznanjem za volontera godine u kategoriji odraslih", istaknuo je gradonačelnik Vešligaj.

Županijska priznanja dodjeljuju se u tri kategorije: Županijsko priznanje VOLONTER/KA GODINE” (mladi 15-30 godina), Županijsko priznanje „VOLONTER/KA GODINE” (odrasli 31+ godina) i Županijsko priznanje „VOLONTERSKA AKCIJA GODINE“.  Postupak odlučivanja o dobitniku/ci odvija se u dva kruga. U prvom krugu Povjerenstvo odlučuje o prijavljenim kandidatima koji u  prolaze u drugi – uži krug izbora. U užem krugu izbora građani će putem mrežne stranice www.kzz.hr elektronskim putem glasati za kandidata/kandidatkinja/akciju po svom izboru.

Javni poziv otvoren  je od 21. veljače do  21. ožujka 2019. godine, a može se preuzeti na linku:  http://www.kzz.hr/poziv-volonter-akcija-godine-2018.