Izvrstan glazbeni vikend iza nas

Posljednji vikend u lipnju Pregračanima i Pregračankama donio je pravu glazbenu poslasticu. U okviru programa Pregradsko ljeto, u subotu 29. lipnja ljubitelji jazz glazbe pronašli su utočište na terasi Gradske kavane uz glazbenika Aljošu Mutića i suradnike, Adriana Bernobića i Regisa Katiea, koji su priredili romantičnu večer. Na repertoaru su bile kompozicije u jazz aranžmanu, a iznenađenje večeri bio je poznati saksofonist Dražen Drenški koji se pridružio sastavu u izvedbi dvije pjesme.

U nedjelju su se događanja preselila na Vinagoru, gdje je Ženska vokalna skupina Ratkajke održala svoj prvi samostalni koncert u Crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije. U više od sat vremena, Ratkajke su izvele tri seta pjesama, a pridružili su im se i gosti: Klapa Kmeti iz Pregrade te ŽVS Lire iz Đurmanca.

Ratkajke su osnovane početkom 2017. godine, a sastav čine Mirjana Gluhak, Melita Hubej, Ivana i Tamara Lazički. Kako same kažu, spaja ih ljubav prema pjevanju i Majci Božjoj Vinagorskoj. Okupljene u ovaj sastav, dobivaju novu snagu da zajedno rade na kulturnom oživljavanju ovog pomalo uspavanog kraja, koji u sebi krije mnogo potencijala.

Ime "Ratkajke" potječe od poznatog plemenitaškog prezimena obitelji Rattkay, koja je živjela na dvoru Veliki Tabor u Desiniću, a odigrala je veliku ulogu u povijesti Župe Pohoda Blažene Djevice Marije, sagradivši prvo jednu kapelu u koju su postavili kip Majke Božje Vinagorske, koji je dotad stajao navrh vinagorskog brijega, a potom još dvije pobočne kapele, kapelu sv. Valentina i kapelu sv. Trojstva. Tako je crkva Majke Božje Vinagorske dobila današnji izgled i veličinu.