Još jedan sadržajan vikend u sklopu Pregradskog ljeta

Nedjelja prepuna druženja je iza nas: proslavljena je župna svetkovina u Marincima, KUD Pregrada održao je nastup u Stipernici, a Pregradu su posjetili gljivari iz susjednih zemalja.

Župa Kraljice mira Marinci proslavila je u nedjelju, 8. srpnja 2018. svoje godišnje proštenje –svetkovinu Blažene Djevice Marije Kraljice Mira  i spomendan bl. Marije Propetog Isusa Petković. Po završetku mise za sve župljane, kuburaše i gostujuću Limenu glazbu Slovenija organiziran je ručak, a program je upotpunio nastup Kulturno umjetničkog društva Horvatska iz Velike Horvatske. U organizaciji KD Sloga gromoglasnim pucanjem iz kubura slavlje je nastavljeno u Stipernici, a uz brojna kuburaška društva, proslavi je prisustvovao i gradonačelnik grada Pregrade Marko Vešligaj te gradski vijećnici.

Istoga dana Grad Pregradu posjetili su gljivari iz Grčke, Srbije, Slovenije i Hrvatske u sklopu međunarodnog susreta gljivarskih društava koji se održavao u našoj županiji od 5. do 9. srpnja. Prilikom svojeg boravka u Pregradi gosti su obišli Muzej dr. Zlatko Dragutin Tudjina, gdje su uz stručno vodstvo, v.d. ravnatelja Davora Špoljara pogledali stalni postav muzeja koju čine numizmatička, rudarska i ljekarnička zbirka. Nakon obilaska muzeja i grada, u planinarskom domu na Kunagori vrijedni gljivari i gljivarice Gljivarskog društva „Lisičica“ pripremili su ručak za goste, a gradonačelnik Marko Vešligaj zaželio im je dobrodošlicu te ih ukratko upoznao s našim krajem.

U sklopu Pregradskog ljeta navečer je za mještane Stipernice održan kulturno-umjetnički program u organizaciji KUD-a Pregrada. Nakon prošlogodišnjih uspješnih nastupa na ljetnoj pozornici na Vinagori i na terasi Gradske kavane u Pregradi, koji su privukli velik broj zainteresiranih mještana, Kulturno umjetničko društvo Pregrada ponovilo je svoj dramski program ispred Vatrogasnog doma u Stipernici. Izvedena je kratka humoristična predstava „U laboratoriju“ u kojoj glume Biserka Babić, Hrvoje Bolfek i Dario Burić, a svojim izvedbama predstavile su se folklorna sekcija pod vodstvom Marije Klasić i tamburaška sekcija pod vodstvom Franje Kaučića sa solistom Vladom Zorkom.