Još jedna uspješna godina ide svome kraju, a nova je pred vratima

Drage Pregračanke i Pregračani,

Još jedna uspješna godina ide svome kraju, koju su obilježile velike investicije. Zadovoljstvo mi je istaknuti da smo priveli kraju prva dva projekta koja su (su)financirana iz fondova EU – izgradnju reciklažnog dvorišta i rekonstrukciju nerazvrstane ceste Petrovina – Menjački. Ova dva projekta ukupne vrijednosti više od tri milijuna kuna uvelike će pridonijeti povećavanju komunalnog standarda u našem gradu, na čemu kontinuirano radimo od prvog dana od kada imamo vaše povjerenje da upravljamo Pregradom.

Nastavljaju se ulaganja u komunalnu infrastrukturu

Također, u energetsku obnovu je zahvaljujući investiciji Krapinsko-zagorske županije vrijednoj više od 6 milijuna kuna krenula i zgrada OŠ Janka Leskovara. Nažalost, radovi na redovnom asfaltiranju nerazvrstanih cesta, koje su sufinancirane i od strane građana, ove su godine zbog problema s odabirom izvođača uslijed manjka radne snage kasnili te će stoga biti realizirani na proljeće. No to neće utjecati na nova ulaganja u asfaltiranje nerazvrstanih cesta, jer je i sljedeće godine predviđeno novih 300 m asfaltiranja po svakom mjesnom odboru, a prijavljivat ćemo se i na natječaje nadležnih ministarstava te se nadamo povoljnim ishodima. Također, što se tiče cestovne infrastrukture, iz EU fondova smo izvukli maksimum uz dane uvjete natječaja (mogla se prijaviti samo jedna cjelina tj, dionica ceste) i asfaltirali jednu u potpunosti makadamsku dionicu u duljini od  1, 4 km, a u 2019. godini još nam preostaje uređenje šumske ceste koja spaja Sopot i Vinagoru, za što su također u 100 % iznosu dobivena sredstva iz EU fondova.

Rekordnih 41,2 milijuna kuna, koliko iznosi proračun za 2019. godinu, možemo zahvaliti sredstvima dobivenima iz EU fondova, koji su rezultat kontinuiranog rada Gradske uprave te upornog javljanja na brojne natječaje koji se otvaraju. Zahvaljujući njima u energetsku obnovu sljedeće godine idu gradska zgrada s pripadajućim aneksom koji najvećim dijelom koriste naše udruge, zgrada Nogometnog kluba Pregrada i zgrada Zemljišno-knjižnog odjela u središtu grada, a u iščekivanju smo rezultata za naš najveći projekt dogradnje Kulturnog centra, kao i za izgradnju javne rasvjete u poslovnoj zoni.

Kreće uređenje Kuna-parka

Ono što posebno raduje, osim već kontinuiranih ulaganja u komunalnu infrastrukturu, jesu velika ulaganja u djecu, kulturu i sport, jer osim već spomenute energetske obnove zgrade NK Pregrada, krećemo s crowdfunding kampanjom za izgradnju teniskih terena u Pregradi. U gradskom su proračunu osigurana sredstva za zamjenu parketa u sportskoj dvorani osnovne škole, nastavljamo s otkupom zemljišta za izgradnju pomoćnog igrališta za naše nogometaše i nogometašice, a nismo zaboravili ni na ulaganja u sportske terene po drugim naseljima, pa nam u 2019. godini slijedi završetak izgradnje sportskog igrališta u Cigrovcu.

Za naše najmlađe sprema se potpuna rekonstrukcija dječjeg igrališta u Pregradi - Kunaparka, koja uključuje nove staze, više zelenila i nove sprave za djecu svih uzrasta. Dok čekamo rezultate za projekt  Kulturnog centra, krenut ćemo s radovima na sanaciji krovišta kino dvorane, koja će opet postati mjesto susreta svih generacija, posebno mladih, i koja bi trebala biti jezgra budućeg centra za mlade, a također, u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom krećemo u otkup rodne kuće Janka Leskovara.

Uz sve ove lijepe projekte koji će svaki na svoj način obogatiti i osuvremeniti našu Pregradu, ne zaboravljamo ni na socijalnu komponentu proračuna i sa zadovoljstvom mogu reći da nastavljamo sa svim onim aktivnostima koje smo iz godine u godinu proširivali i obuhvaćali sve veći krug korisnika, od poklona za novorođenčad, stipendija i potpora za učenike i studente. Posebno mi je drago da smo podigli cenzus za božićnice umirovljenicima, pa sad na božićnicu imaju pravo svi umirovljenici koji primaju mirovinu u iznosu do 1500 kn.

Pred vratima nam je Nova godina te vjerujem kako ćemo i dalje nastaviti nizati uspjehe i zajedno s vama stvarati još bolju Pregradu.

Nek vam je sretna i uspješna nadolazeća 2019. godina!

Gradonačelnik

Marko Vešligaj