Keglevićeva straža KOSTEL primljena u Europski savez vojnih povijesnih postrojbi

PP KZŽ Keglevićeva straža KOSTEL službeno je primljena u Europski savez vojnih povijesnih postrojbi na Generalnoj skupštini dana 2.9.2016. kada je predsjednik Saveza, General bojnik Helmut Eberl stavio svečani plamenac na stijeg postrojbe te smo tim činom postali punopravni članovi.

Treba spomenuti da pristup takvoj instituciji i organizaciji zahtjeva puno rada i povijesnog utemeljenja. Prije nego su primljeni u savez njihova povjesnica je detaljno pregledana i pohvaljena. Uz to legenda o Carskom saslušanju u Laxemburgu dodatno je oduševila sve prisutne. Samim time vjerujemo da i drugi znaju koliko je povijest Hrvatskog zagorja jaka i važna za RH.

U četvrtak, dan prije Generalne skupštine održana je zajednička večera svih vojnih povijesnih postrojbi. Hrvatsku su uz Kegleviće predstavljali Počasna Sokolska garda Osijek, Križevačka djevojačka straža, Varaždinska husarska pukovnija, Trenkovi panduri i Varazdinska građanska garda. Povijesnu postrojbu KZŽ predstavljali su: Milan Flegar-predsjednik, Denis Flegar-dopredsjednik, i Zlatko Mikulaš član upravnog odbora Keglevićeve straže.  

Subota je bila zadužena za "odmor" odnosno razgledavanje jezera i vinogradarskog kraja u okolici Klagenfurta dakako u svečanim odorama povijesnih postrojbi. Sve to koliko god zvučalo lijepo, što jest, ponekad nije lako, odnosno zna biti iscrpljujuće ali za prezentaciju RH i Hrvatskog zagorja te uspomene koje nose kući ništa nema cijenu.