Kostelska Uskrsna pištola

Običaj uskrsnog pucanja - streljanja, od priprema do zadnjeg dana pucanja na Bijelu nedjelju, dio je originalne tradicije i predanja stanovnika Kostela. Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture na sjednici održanoj 2012. godine ocijenilo je da običaj uskrsnog pucanja streljanja iz pištola u Kostelu ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Posjednici krapinsko-kostelgradskog vlastelinstva od 16.st. Plemićka obitelj Keglević od Bužina, kao i većina velikaških obitelji, imala je vlastite naoružane postrojbe. Vlastelinski banderij feudalne obitelji Keglević bio je primarno lociran u kaštelu Kostel, zapovijedao je plemić (kaštelan, kapetan), a u njoj su služili ljudi različitog društvenog statusa i činili su jednu od tri grupe stalno zaposlenih osoba na vlastelinstvu. Svoj banderij Keglevići su uz borbu protiv Turaka, između ostalog, koristili i pri sudjelovanju u proslavama crkvenih blagdana i običaja toga kraja. Tako i na slavljenju uskršnjih blagdana članovi banderija imali su dužnosti pucanja iz oružja u slavu Isusovog uskrsnuća i čuvanja Isusovog groba. Tradicija proizašla iz povijesnih okolnosti ostala je duboko ukorijenjena kod stanovnika Kostela i, u skoro nepromijenjenom obliku, opstala je do današnjih dana. 
Ove subote, 26.03.2016. u sklopu programa "Proljeće u Pregradi" otvorila se 493. po redu manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola". Program su uveličali sastav Vinski brati te Dino i Karla Miklaužić, a manifestaciju je otvorio Župan Krapinsko-zagorski Željko Kolar. Osim autentične pucnjave iz pištola „Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel“ i njihovih gostiju: Dubrovačkih trombunjera iz Dubrovnika, Gradske straže Bakar i Bakarskih žena te Svetonedjeljske garde posjetitelji su razgledali izložbu „Uskrsni stol od tijesta“ u prostorijama Područne škole Kostel Udruge kostelskih žena te degustrirali uskrsne slastice po receptu njihovih baka. Prije samog otvorenja postrojbe su već po starom običaju bile u Krapini na svečanom mimohodu, a zatim su pred zgradom Grada Krapine podnijeli podnesak županu Željku Kolaru, uz kojeg su postrojbe dočekali i gradonačelnici Krapine i Pregrade, Zoran Gregurović i Marko Vešligaj te predsjednik Gradskog vijeća Krapine Željko Pavić i krapinski dogradonačelnik Dragutin Kozina. 
"Veliku subotu" obilježila su u Stipernici i kuburaška društva "Stara kubura" te "Sloga Stipernica", a na sam Uskrs mogli ste vidjeti i čuti Kuburaška društva Složnu kuburu i Grof Keglević ispred "Zagorske katedrale" te kraj kapele Svete Ane u Plemenšćini.
U nedjelju na Uskrs u 05,30 sati, povijesne postrojbe su u svečanom defileu dočekivale djecu i žene koji su išli na blagoslov hrane i ranojutarnju misu, dok su ih muškarci pratili pucnjevima prema crkvi. U 06,00 sati oglasili su se i pucnji kostelskih pištola, dubrovačkih trombuna i topa iz Bakra u čast i slavu Isusova uskrsnuća. Pucnjava je trajala sve do 08,00 sati. Najsvečaniji dio manifestacije bila je poslijepodnevna sveta misa u 16,00 sati kojoj je prisustvovalo preko 250 pucača i pucačica, a započela je mimohodom povijesnih postrojbi i kuburaških društava uz pratnju Limene glazbe Pregrada. Streljanje je trajalo sve do 19,00 sati. 
Dan kasnije događaj se preselio iz Kostela na Vinagoru na 2. zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj. Program je započeo pucanjem podno zidina barokne crkve, a nastavljen je procesijom od kapelice svete Barbare, koju su predvodili kuburaši. Svečano misno slavlje u crkvi Majke Božje Vinagorske predvodio je mons. dr. Juraj Batelja, a sudjelovalo je ukupno trinaest svećenika. Po završetku svete mise, nekoliko prigodnih uskrsnih pjesama otpjevali su članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva “Doktor Antun Radić“ iz župe Svete Marije pod Okićem. Po završetku svete mise, kuburaši su ponovno zapucali i označili početak kulturno-zabavnog programa. U Područnoj školi otvorena je prigodna uskrsna izložba dječjih radova, a proslavu Uskrsnog ponedjeljka na Vinagori uveličao je nastup domaćeg glazbenog sastava “F band“ i Vinagorske limene glazbe.
Vikend pred nama u znaku je proslave Dana Grada. U petak, 01. travnja u dvorani OŠ Janka Leskvoara održat će se tradicionalni koncert uoči Dana Grada, ali i označiti završetak hvale vrijedne crowdfunding kampanje "Ti i ja zajedno za dječji vrtić u Pregradi". Na koncertu će nastupiti: KUD Pregrada, Kmeti, ŽVA Sotelia, Ventek, Barbara Suhodolčan te Dino i Karla Miklaužić. Ulaznice po cijeni od 30kn možete kupiti u dječjem vrtiću i u Gradskoj knjižnici te tako podržati obnovu dječjeg vrtića "Naša radost". U petak se otvara i šator dobre zabave na gradskom trgu. Nastupit će: Pirati i Kingsi, u subotu Neki novi klinci i Daddy Cool Band, a u nedjelju Optimisti Zagorja. U subotu ne propustite utakmicu hrvatskih gradonačelnika i veterana Pregrade!
Kako se na „Bijelu nedjelju“ slavi Dan Grada Pregrade „Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel“ ugošćuje mnogobrojne povijesne postrojbe RH, ali i šire. Svečanom mimohodu po Pregradi i prijavku gradonačelniku će tako nazočiti postrojbe iz: Kostela, Vinkovaca, Požege, Karlovca, Križevaca, Čakovca, Varaždina, Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO) uz Limenu glazbu Pregrada. Nakon protokola priprema se druženje sa građanstvom na Trgu Gospe Kunagorske uz gulaš u pripremi LD Kuna.
Tog istog dana zatvara se manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“ svečanim programom i streljanjem kraj kapele Svetog Štefana u Bregima Kostelskim. Okupljanje kreće u 15 sati uz Desinićke mažoretkinje i limenu glazbu Vetropack-Straža. Upravo je streljanje kod Sv. Štefana centralni i najposjećeniji događaj kojeg ne propuštaju ni domaća kuburaška društva ni inozemna.