Kreće energetska obnova Osnovne škole Janka Leskovara

U Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi danas, 31. srpnja 2018. održano je potpisivanje ugovora o javnoj nabavi radova za energetsku obnovu pregradske i humske osnovne škole, ukupne vrijednosti 12,1 milijuna kuna.

Za obnovu OŠ Janka Leskovara izabrana je “Kuna-gora zanatska zadruga”, a ukupna vrijednost projekta je 6,1 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 3,1 milijuna kuna bespovratnih sredstava, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1,6 milijuna kuna, a Županija je osigurala i 1,2 milijuna kuna vlastitih sredstava. Ugovor su potpisali krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i Julije Fišter, upravitelj zadruge “Kuna-gora”.

Kako je rekla ravnateljica pregradske škole, energetska obnova škole prijeko je potrebna. OŠ Janka Leskovara izgrađena je 1983. godine, a u posljednjih nekoliko godina, u razdoblju oborina, u školi su bile postavljene kante za skupljanje kišnice, jer bi dotrajali krov prokišnjavao.

„Zahvaljujem Krapinsko-zagorskoj županiji na ovoj pojedinačno najvećoj investiciji koju Županija kao jedinica regionalne samouprave i kao institucija za sada provodi ovdje na području grada Pregrade. Grad Pregrada izuzetno veliku pozornost posvećuje energetskoj učinkovitosti. Energetski smo obnovili naš dječji vrtić, odobrena su nam sredstva za obnovu zgrade gradske uprave i zgrade u kojoj se nalaze prostori udruga, a u planu je i energetska obnova zgrade Nogometnog kluba Pregrada te još jedne zgrade u središtu grada. Uključeni smo i u nekoliko soft projekata, koji idu prema tome da se promiče energetska učinkovitost, da se stvara certifikat i program kvalitete. Iako nismo osnivači škole, podupiremo njezin rad, od ove godine krećemo i sa sufinanciranjem nabave udžbenika za sve naše osnovnoškolce i time dajemo svoj doprinos obrazovanju naših građana, što je najvažnije, kako bi danas – sutra iz ove škole izašli ljudi koji će biti na ponos Pregradi“, istaknuo je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, dodavši i kako ga posebno veseli što su i projektiranje i izvođenje radova obavljale pregradske tvrtke.

Energetskom obnovom ostvarit će se 65 posto ušteda godišnje potrebne energije za grijanje, što će u konačnici rezultirati i smanjenjem emisija ugljikova dioksida. Također, doći će i do značajnog povećanja razine udobnosti i kvalitete pružanja usluga odgoja i obrazovanja, ali i do smanjenja troškova za energiju i troškova za održavanje. Osnovne projektne aktivnosti bit će povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja i zamjena unutarnje rasvjete.

„Bilo je krajnje vrijeme za energetsku obnovu ovih dviju škola, iako se radi o velikim investicijama u koje se Krapinsko – zagorska županija kao osnivač škola ne bi mogla sama upustiti. Međutim, sve više koristimo europska sredstva, da bismo poboljšali uvjete u našim školama“, istaknuo je župan Željko Kolar.

Rok za izvođenje radova je pet mjeseci, a radovi kreću odmah.