KUD Pregrada gostovao na 48. Iločkoj berbi grožđa

Kulturno umjetničko društvo Pregrada prošlu je subotu posjetilo grad Ilok kako bi proslavili jednu od najvažnijih manifestacija najistočnijeg grada Lijepe Naše, "Iločku berbu grožđa".

Gradovi Pregrada i Ilok ovog su proljeća sklopili Sporazum o prijateljstvu i suradnji Grada Iloka i Grada Pregrade.
Osim što ih veže dugo prijateljstvo, oba grada poznata su i po višestoljetnoj vinogradarskoj tradiciji te njegovanju  tradicije berbe grožđa sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda te neizbježnog druženja kroz rujansku manifestaciju "Berba grožđa", kako se naziva u Iloku, odnosno "Branje grojzdja" u Pregradi.
U središnjem programu svečane proslave 48. "Iločke berbe grožđa" održane prošlog vikenda, nastupile su tamburaška i folklorna sekcija KUD-a Pregrada, kao počasni gosti, kako bi svojim plesnim te pjevačkim umijećem zabavili mnoge Iločane koji su unatoč lošem vremenu došli podržati ovu manifestaciju kulturno - zabavnog i gospodarsko – turističkog karaktera. Članovi KUD-a Pregrada stigli su u Ilok u poslijepodnevnim satima. Nakon više od četiristo prijeđenih kilometara, u Iločkim podrumima dočekao ih je fini ručak obogaćen dobrom kapljicom iločkih vinogorja. Po dolasku su razgledali Stare iločke podrume, najstarije vinske podrume u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Podrume, koji su smješteni u srednjovjekovnoj jezgri, izgradili su kneževi Odescalchi tijekom 16. i 17. stoljeća, a u njima se i danas pohranjuju kvalitetna iločka vina. Neizostavan je bio i posjet Muzeju grada Iloka, nekadašnjem dvorcu aristokratske talijanske obitelji Odescalchi, u sklopu kojega se nalaze arheološki, srednjovjekovni, etnografski i galerijski odjel.

Iako je Ilok grad s najviše sunčanih dana u kontinentalnoj Hrvatskoj, prošla subota nije bila jedan od njih. Nebo nije bilo blagonaklono prema veselim izvođačima i posjetiteljima te je stoga cijeli program održan pod šatorom umjesto na Ljetnoj pozornici, kako je bilo predviđeno. No, bez obzira na kišu, zabave nije nedostajalo. 
Osim KUD-a Pregrada, na svečanosti otvorenja nastupili su Solisti glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca, KUD Julije Benešić, SKPD Ljudevit Štur i Vokalni sastav Akvarel Osijek. Početak "Berbe grožđa" svečano je označio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ubravši prvi grozd iločkih vinogorja i nazdravivši tramincem, najpoznatijom sortom Iloka.