Međužupanijska smotra Globe škola

U Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi se danas 30.03.2016. godine održava međužupanijska smotra Globe škola kojoj je cilj razmjena i obogaćivanje iskustva sudionika te međusobno poticanje u razvijanju uspješnih modela, koji će unaprijediti nastavu i pridonijeti suradnji hrvatskih škola. Na ovogodišnjoj smotri sudjelovat će osnovne škole iz Varaždina, Belice, Đurmanca, Krapine, Gornje Stubice, Zaboka, Čakovca i Pregrade te Srednja škola Prelog i Medicinska škola Varaždin. Nakon svečanog otvorenja slijedilo je predstavljanje škola sudionica. Na svečanom otvorenju, prije izlaganja svojih prezentacija sve sudionike su pozdravili ravnateljica Osnovne škole Janka Leskovara Zdravka Žiger Žgela, gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ prof. Ivan Lamot. Također su svim natjecateljima zaželjeli puno uspjeha i da što veći broj škola sudionica sudjeluje na državnoj Smotri.
 
GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment = Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša) znanstveno je obrazovni program, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, koji u svom neposrednom okolišu obavljaju različita mjerenja, primjerena svojoj dobi i interesima te mogućnostima škole. Prikupljeni se podaci, putem interneta unose u jedinstvenu svjetsku bazu podataka. Mjereći i opažajući značajke okoliša u istraživačkom području škole, učenici upoznaju i na neposredan način doživljavaju svoje okruženje, upoznaju znanstvene metode mjerenja, prikazivanja i tumačenja podataka, povezuju školska znanja s praktičnim i terenskim radom te razvijaju osjetljivost i pozitivan odnos prema okolišu.
 
Rezultati učeničkih mjerenja i praćenja niza parametara iz okoliša više od 20 000 uključenih škola iz više od stotinu zemalja cijelog svijeta, slijevaju se u jedinstvenu GLOBE bazu podataka, kojoj može pristupiti svaki posjetitelj GLOBE internetskih stranica, Osnovna škola Janka Leskovara iz Pregrade aktivno sudjeluje u Globe programu od rujna 2013. godine.