Ministar Štromar u posjetu energetski obnovljenoj pregradskoj OŠ Janka Leskovara

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar posjetili su u srijedu, 19. lipnja 2019. godine osnovnu školu Janka Leskovara u Pregradi, u kojoj su završeni 7,52 milijuna kuna vrijedni radovi na energetskoj obnovi. U sklopu radova promijenjena je vanjska stolarija, fasadna ovojnica, rasvjeta i sustav grijanja te je izoliran postojeći krov. Sredstva su bila osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te iz proračuna Krapinsko – zagorske županije. Obilasku su nazočili i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i ravnateljica škole Zdravka Žiger Žgela.

„U Hrvatskoj se trenutno energetski obnavlja više od 1400 objekata. To su zdravstveni objekti, obrazovne ustanove; srednje i osnovne škole, vrtići, društveni domovi. Ovdje u Pregradi, projekt energetske učinkovitosti bio je vrijedan 5,3 milijuna kuna, od čega 3, 1 milijun kuna daje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Osim što sad škola prekrasno izgleda, energetskom obnovom ostvarit će se ušteda do 65 posto i ta će sredstva Krapinsko-zagorska županija kao osnivač moći uložiti negdje drugdje. Poznavajući župana, ona će se sigurno vratiti u obrazovanje“, rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar te dodao kako se sljedeće dvije godine u energetsku obnovu ulaže 5 milijardi kuna. Štromar je najavio i da će od 1. srpnja ove godine država preuzeti sva osnivačka prava za Krapinsko veleučilište nakon čega će se na njemu moći besplatno studirati.

Župan Željko Kolar rekao je da je Krapinsko-zagorska županija sama preko kredita HBOR-a još prije 12 godina krenulo u energetsku obnovu desetak škola te je ujedno zahvalio potpredsjedniku Vlade Štromaru na što je prepoznata potreba ulaganja u energetsku obnovu, prije svega škola i domova zdravlja. „Mi smo u onom prvom natječaju prijavili tri škole – Pregrada, Zabok i Hum na Sutli i na sve tri su radovi završeni na vrijeme. Ukupna investicija će biti preko 7,5 milijuna kuna, od čega će Krapinsko – zagorska županija iz vlastitih sredstva platiti 2.687.000 kuna. A povećanja koja su se dogodila na tržištu, idu kompletno na teret nas kao osnivača škola. Teret viših cijena plaća, kad se odobri financiranje Ministarstva, je ono što je iznad pogođene cijene i što su dodatni troškovi. Za OŠ Pregrada smo radove platili više za oko 1,5 milijuna kuna, u Humu na Sutli oko 500 tisuća kuna, a u Zaboku neće biti dodatnih troškova“, rekao je župan Kolar te dodao da će do kraja lipnja ove godine biti potpisani ugovori za energetsku obnovu osnovnih škola u Kumrovcu, Gornjoj Stubici i Đurmancu te da su već raspisani natječaji za energetsku obnovu SŠ Bedekovčina, te osnovne i srednje škole u Konjščini. „Kad završimo prvi ciklus od ovih devet škola, radit će se o investiciji od preko 60 milijuna kuna. To je veliki izdatak za Županiju, ali smatramo da je to dobro uložen novac. A novac koji će nam ostati od uštede energenata, uložit ćemo u dio koji moramo pokrivati zbog povećanja cijena radova, ali i za izradu nove projektne dokumentacije za novi ciklus koji je najavio potpredsjednik Vlade“, rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj zahvalio je Krapinsko–zagorskoj županiji i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja na jednoj od najvećih investicija na području Grada Pregrade. „Izuzetno mi je drago kada na područje Pregrade dolaze sredstva iz EU fondova. Grad Pregrada izuzetno puno ulaže u energetsku učinkovitost, a bio je i jedan po prvih gradova potpisnika sporazuma o klimatskih promjenama. Mi smo prije nekoliko godina potpuno energetski obnovili vrtić, a na području Grada Pregrade u tijeku je ili će uskoro krenuti obnova triju zgrada, ukupne vrijednosti 5 mil.kuna  To su upravna zgrada i zgrada udruga, zgrada gruntovnice te zgrada nogometnog kluba. Grad Pregrada dat će svoj prilog obnovi škole u iznosu od 300.000 kuna koje smo osigurali za obnovu parketa sportske dvorane“, istaknuo je gradonačelnik Vešligaj.