Na javnoj tribini građanima predstavljen planirani Proračun Grada Pregrade za 2020. godinu

U Gradskoj je vijećnici u ponedjeljak, 25. studenog 2019. godine održana javna tribina na kojoj je predstavljen prijedlog Proračuna Grada Pregrade za 2020. godinu. Na ovakav način građani četvrtu godinu zaredom imaju priliku uključiti se u proces donošenja odluka i kreiranja temeljnog financijskog dokumenta grada.

Prijedlog Proračuna za 2020. godinu, izvore sredstava i njihovu namjenu prisutnima je prezentirao gradonačelnik Marko Vešligaj. Tako je za sljedeću godinu planiran iznos proračuna od 38.981.008,00 kuna, koji obuhvaća Grad Pregradu i proračunske korisnike DV Naša radost, Gradsku knjižnicu i Muzej Zlatko Dragutin Tudjina.

Zadržani su svi dosadašnji programi i aktivnosti te su dodani novi, a također se nastojala održati ravnoteža između ulaganja u sustave obrazovanja, kulture, turističkog razvoja, malog gospodarstva i ostale društvene djelatnosti, kao i u komunalno gospodarstvo.

Glavnina prihoda raspodijeljena je na odgoj i obrazovanje, socijalnu skrb, kulturu i sport, civilno društvo, komunalnu infrastrukturu, zaštitu okoliša te gospodarstvo. Tri najznačajnija kapitalna programa prema vrijednosti jesu razvoj sporta i rekreacije, razvoj i sigurnost prometa te jačanje gospodarstva. Od značajnijih projekata i ulaganja u infrastrukturu planirana je izgradnja ekološkog bazena, ulaganja u Poduzetničku zonu, asfaltiranje cesta i ulica, uređenje dječjih igrališta i školskih igrališta (teniski terene, Kunapark i igralište u Gorjakovu), izgradnja šumske ceste, izgradnja kino dvorane te mjere za razvoj brdsko-planinskih područja Pregrade.

Javne tribine su pored svih ostalih alata komunikacije, jedan od načina na koji pregradska Gradska uprava u izravnom razgovoru uključuje građane da sami daju prijedloge što bi željeli da se u idućoj godini realizira. Intencija je, kao i uvijek do sada, uključiti širu javnost u procese donošenja odluka koje se tiču raspodjele zajedničkog, javnog novca za financiranje prioritetnih projekata, a svi će se prikupljeni prijedlozi razmotriti i prema mogućnostima uvrstiti u proračun za iduću godinu. Zajedno s proračunskim vodičem koji će građani dobiti na kućne adrese uz novi broj gradskog lista, ova tribina čini najbolju praksu otvorene komunikacije gradske uprave i građana.

Prezentacija s jučerašnje tribine nalazi se u prilogu.

Prilozi

PrilogVeličina
PDF icon JT-PREGRADA 2019_.pdf2.78 MB