Na Trgu Gospe Kunagorske učenici Glazbene škole izvest će dječju operu na kajkavskom

Glazbena škola Pregrada priređuje koncert povodom završetka nastavne godine 2017./18., koji će se održati u četvrtak, 14. lipnja u 18:30 sati, na Trgu Gospe Kunagorske u Pregradi.

Kako bi obilježili kraj uspješne školske godine, učenici Glazbene škole Pregrada žele podariti izvanrednu večer svim ljubiteljima dobre glazbe. Tom prigodom pripremili su izvedbu dječje opere na kajkavskom „Priča o drvenim igračkama“ Petra Kutnjaka. Odlaskom iz Laza u Zagreb, kako bi prodao nešto krumpira, dedek Pepek nailazi na ozbiljan problem – preskupu igračku za unuka i premalo novaca u džepu. Na nagovor sumještana odlučuje se napraviti vlastitu drvenu igračku. Iako se namučio, unuk dobiva novu igračku, a za uzvrat naučio je cijeli Laz kako izrađivati dječje igračke.

U predstavi sudjeluju komorni sastavi, zborovi i orkestri Glazbene škole, koji će na taj način pokazati umijeće muziciranja stečeno vrijednim radom tijekom cijele nastavne godine.

Drvene dječje igračke, u kojima se govori u predstavi, čine prepoznatljiv tradicijski proizvodi Hrvatskoga zagorja s dugom poviješću. Za ovu priliku Glazbena škola posudila je igračke iz pregradskog dječjeg vrtića Naša radost iz odgojno obrazovnog projekta „Dajmo djeci korijene i krila“.

Na ovim prostorima u 19. stoljeću razvija se umijeće izrađivanja igračaka, koja su se u pojedinim mjestima (Laz, Stubica, Tugonica ili sama Marija Bistrica) zadržala sve do današnjih dana. Način izrade prenosio se u određenim obiteljima iz generacije u generaciju te se zadržao do današnjih dana. Za njih je karakteristično da ih izrađuju ručno muškarci, a većinom ih oslikavaju žene. Nikada ne mogu biti dvije u potpunosti identične jer je svaka ručni rad. Kao materijal koristi se meko drvo iz neposredne okoline, vrba, lipa, bukva i javor, koje rukotvorci nakon sušenja tešu, a zatim uz pomoć drvenih ili kartonskih šablona posebnim alatom režu i oblikuju. Pri oslikavanju se služe ekološkim bojama, a kao podlogu najčešće koriste crvenu, žutu ili plavu boju. Oslikavaju ih cvjetnim i geometrijskim ukrasima. Danas se izrađuje pedesetak vrsta igračaka, od raznovrsnih svirala, tamburica, igračaka u obliku životinja, pa sve do uporabnih predmeta.

U slučaju kiše, program će se održati u Srednjoj školi Pregrada.