#NisamOdPlastike, ne budi ni ti!

#NisamOdPlastike, ne budi ni ti!

Sljedećih 30 dana Grad Pregrada sudjeluje u izazovu protiv korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, koji je krenuo na inicijativu zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca.

Pozivamo i vas, dragi sugrađani, da nam se pridružite i podržite akciju jer nekorištenjem već i jedne jedine plastične vrećice, čaše ili boce pridonosimo zaštiti okoliša i održavamo Jadran čišćim!

Predmeti od plastike za jednokratnu upotrebu, poput plastičnih vrećica, čaša, boca i pribora za jelo, glavni su izvor ekološkog zagađenja i najmanje se recikliraju jer se najčešće upotrebljavaju izvan kuće i bacaju u okoliš. Povećanje usputne konzumacije hrane i pića dovodi do porasta količine plastike za jednokratnu upotrebu te se stoga očekuje da će taj problem postati još ozbiljniji.

Prema procjenama, u morima i oceanima nalazi se preko 150 milijuna tona plastike, što dovodi do smrti 100 000 morskih sisavaca koji umiru od gutanja ili zapletanja u plastični otpad. Zbog toga što u velikoj mjeri jednokratna plastika završava u okolišu, dovest će do situacije da će plastični otpad 2050. godine u oceanima biti prisutan u većoj količini od same ribe. Takav otpad razgrađuje se u sitne komadiće, tzv. mikroplastiku koja ulazi u prehrambeni lanac, a posljednja istraživanja su pokazala kako je pronalazimo čak i u vodi.  

Izazov ovog tipa uspješno je proveden u Finskoj u ožujku ove godine u suradnji s općinama i gradovima, udrugama civilnog društva, aktivističkim skupinama, sveučilištima i studentskim organizacijama, trgovinama i proizvođača ekološke odjeće i zdrave hrane, te osobama iz javnog života.

Nadamo se kako ćete se odazvati našem pozivu kako bismo zajedno doprinijeli smanjenju korištenja jednokratne plastike.