Noć muzeja 2016.

Noć muzeja 2016. održat će se 29. siječnja 2016. Jedanaestu Noć muzeja obilježit će tema pod nazivom Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena. Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. st., političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Stoga će se u Noći muzeja 2016. još jednom posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja. 

Muzej Grada Pregrade "dr. Zlatko Dragutin Tudjina" pridružit će se svojim programom "Noći muzeja" od 18 sati. Na otvorenju nas očekuje izložba uporabnih i ukrasnih predmeta s motivom sove koju će popratiti radionica Osnovne škole Janka Leskovara "Izradi sovicu iz tijesta i ponesi je kući". U izložbi mogu sudjelovati svi građani sa svojim uporabnim i ukrasnim predmetima, a suradnik izložbe je Specijalna bolnica Krapinske Toplice.
U 18.30 slijedi kratki filmski program za male sovice, a u 19.30 počinje u Galeriji starogradsko-kajkavski koncert vokalnog ansambla Duga iz Dugog Sela, prijatelja KUD-a Pregrada. Od samog početka postojanja ansambla ideja je bila njegovanje glazbe sjeverozapadne Hrvatske, dakle, kajkavska popevka i starogradske pjesme. Ansambl ima 14 članova, pjeva u četiri glasa (sopran, alt, tenor, bas), a predvodi ih solist HNK gospodin Mario Bokun. 
Nakon koncerta u 20.30 posjetitelje očekuje muzejsko vodstvo kroz tri zbirke muzeja – ljekarničku, rudarsku i numizmatičku gdje mogu saznati kakva je njihova važnost za razvoj Pregrade u skladu sa temom Noći muzeja. Poseban gost Noći muzeja bit će prof.dr.sc. Jure Mirat, izvanredni profesor Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka koji će nas upoznati sa likom i djelom velikog mecene i reformatora J.J. Strossmayera te nam približiti kako je Pregrada povezana sa Strossmayerom kroz predstavljanje dislociranog studija sestrinstva u Pregradi, umnogočemu jedinstvenim izvanrednim preddiplomskim studijem. Kako bi priču o razvoju, preporodu i medicini zaokružili i začinili pobrinut će se Crveni Križ Pregrada i Udruga kostelskih žena koji će nam pripremiti Thierryeve eliksire u obliku medenjaka, sovica i zdravih čajeva s medom i voćem, za srce i dušu.
U 21 sat počinje Eliksir kviz znanja Savjeta mladih, a dobra zabava je zagarantirana! Sudjelovati mogu svi, a prijave su na mail: savjetmladih@pregrada.hr, broj telefona: 0976554010 ili preko facebooka: Savjet mladih Grada Pregrade. Nakon 22 sata slijedi filmski program za velike sove.
Cijeli program će obogatiti nezaobilazna Glazbena škola Pregrada, čiji program nećemo otkrivati u detalje već samo natuknuti da se radi o slobodnom programu koji će biti pravi eliksir za uši, tijelo i dušu. Uz upozorenje da se nikako ne iznenadite ako začujete omamljujuće glazbene zvuke iz najneobičnijih kutaka muzeja!

Jeste li znali:
Da je J.J. Strossmayer bio veliki ljubitelj umjetnosti, utemeljitelj središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija?
Da je J.J. Strossmayer bio među prvim feministima na našem području – bez njegovog zalaganja mi danas ne bismo znali tko je Marija Jurić Zagorka?
Da je dao izgraditi velebnu katedralu u Đakovu i učinio Đakovo središtem biskupije?
Da je imao brata blizanca koji je preminuo po rođenju, dječaci su se trebali zvati Josip i Juraj, te je tako preživjeli dobio oba imena?
Da Osječani svoju glavnu ulicu, nazvanu njemu u čast od mila zovu Štrosika?
Da je muzej Grada Pregrade u svojim počecima bio smješten u Župnom dvoru Pregrada?

Pridružite nam se 29. siječnja od 18 sati, naučite, razgledajte, okusite i nahranite svoju dušu.

Srdačno Vaše, Gradska knjižnica i Turistička zajednica