Noć muzeja 2017.

Tema 12. Noći muzeja su  glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, čime se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba – organizatori pregradske Noći muzeja TZ Grada Pregrade i Gradska knjižnica Pregrada sa stalnim suradnicima Austrijskim kulturnim forumom, Glazbenom školom Pregrada i KUD-om Pregrada odlučili su ovogodišnju večer posvetiti naravno glazbi!

Program će započeti muzikologinja Marijana Pintar koja će glazbenim motivima, pjesničkim tekstovima i libretima uz pratnju plesača prošetati razdobljem od 1797. do 1949. godine, od kada je Joseph Haydn skladao himnu Habsburške monarhije pa do razdoblja kada je Paula von Preradović napisala tekst za himnu Republike Austrije. Glazbena škola Pregrada priprema interaktivni koncert gdje će posjetitelji moći razgaliti svoju dušu slušajući izvedbe učenika, ali i saznati razne zanimljivosti i pojedinosti o glazbenicima. Kraj večeri svojim će izvedbama tradicijskih skladbi te presjekom svjetskih zabavnih, popularnih i gospel skladbi prilagođenih zborskom pjevanju izvesti posebni gosti večeri – vokalne skupine Lire iz Đurmanca i Arete iz Konjšćine.

Posjetitelji Muzeja dr. Zlatka Dragutina Tudjine će uz uobičajene posjete zbirkama muzeja – ljekarnička, rudarska i numizmatička, moći po prvi puta razgledati vrijednu izložbu zbirke papirnatog novca kojeg će organizatori specijalno za ovu prigodu izvaditi iz dobro čuvanih muzejskih sefova i izložiti na uvid posjetiteljima.