Novogodišnja čestitka gradonačelnika Marka Vešligaja

Objavljeno Čet, 30/12/2021 - 09:51
Grad Pregrada

Kraj izazovne 2021. godine je pred nama, godine u koju smo ušli s neizvjesnošću, ali sada, na njezinom kraju, drago mi da s ponosom mogu reći da su gotovo svi planirani projekti realizirani. Vratili smo se u normalu, koliko god je to bilo moguće, pa je tako održana i naša tradicionalna manifestacija Branje grojzdja, koja se vratila u starom ruhu. Obećana dogradnja dječjeg vrtića realizirana je u rekordnom roku, a ulagalo se i u svim mjesnim odborima. Postavljena je rasvjeta i uređen parking čime je dovršeno uređenje teniskog igrališta i lijepo je vidjeti da je tamo svakodnevno veliki broj korisnika. S ulaganjima nismo stali ni u kasnom jesenskom periodu, budući da je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste krenulo uređenje nogostupa  u Goričkoj ulici.

Transformacije kuće Janka Leskovara u interpretacijski centar

Nažalost, ove smo se godine suočili i s određenim gubicima. Vremenske neprilike u proljetnom razdoblju otvorile su nova klizišta koja su uzrokovala velike štete na našim prometnicama. Također, porezna reforma koja se odnosi na oslobođenje poreza na dohodak za osobe mlađe od 30 godina uzrokovala je 10 posto manje izvornih prihoda u odnosu na prošlu godinu te se upravo zbog toga određene investicije nisu mogle realizirati. No, unatoč svemu, manjak prihoda nastojimo, a tako ćemo i ubuduće, nadoknađivati sredstvima iz EU fondova. Valja istaknuti kako čekamo rezultate natječaja za nekoliko prijavljenih projekata, a u 2022. godini jedan od najvećih projekata svakako je početak obnove rodne kuće Janka Leskovara u Valentinovu, za koju su ostvarena sredstva iz Europskog fonda za solidarnost. Riječ je o početku transformacije ovog vrijednog objekta u interpretacijski centar i vjerujem, u jedno od budućih kulturnih središta našega grada. Vjerujem da će u 2022. godini, zaživjeti i Pučko otvoreno učilište te svojim aktivnostima obogati kulturnu, edukativnu i zabavnu ponudu u Pregradi.

U novoj godini nastavljaju se ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu

Nakon velikih investicija u sportu i dovršetka izgradnje teniskih terena, u Proračunu za 2022. godinu osigurana su i početna sredstva za otkup zemljišta za izgradnju budućeg novog nogometnog igrališta s umjetnom travom, što se, s obzirom na broj selekcija u ženskom i muškom nogometnom klubu, nameće kao nužnost. Nastavljamo ulaganja u komunalnu infrastrukturu po svim našim mjesnim odborima, ali i s uređenjem dječjih igrališta, pa bi tako, nakon naših najmlađih, dodatne sadržaje na prostoru kod Kuna-parka trebali dobiti i oni malo stariji izgradnjom skate-parka, što je jedna od aktivnosti definirana Gradskim programom za mlade. Osim što imamo spremne brojne projekte koje ćemo prijavljivati na natječaje EU fondova, intenzivno radimo na izradi projektnih dokumentacija za druge projekte, kao što je to primjerice izgradnja biciklističke staza koja povezuje Pregradu s Krapinskim Toplicama i Zabokom. Uz sve ove navedene infrastrukturne projekte, ponosan sam da smo postali jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji su uveli transparentnost u rad Gradske uprave i time vama, građanima, u sklopu platforme Otvoreni grad, omogućili jednostavnije pružanje usluga, kao i prikaz načina na koji se troše sredstva iz gradskog proračuna.

Za kraj koristim priliku da vam svima zaželim sve najbolje u novoj 2022. godini, u kojoj nastavljamo razvijati Pregradu u poduzetan grad usmjeren prema uključenosti, inovativnosti i održivosti na svim poljima. Upravo zahvaljujući svim građankama i građanima Pregrade, kao i sinergijom svih dionika javnog života, bez dvojbe možemo reći da je Pregrada grad na dobrom putu.

Vaš gradonačelnik
Marko Vešligaj

Novosti

Brzi pristup