Odgovornost kroz sva godišnja doba - udomi, mikročipiraj, kastriraj

Dok mnogi planiraju godišnje odmore i odlaze na ljetovanje, udruga Prijatelji životinja 17. godinu zaredom, kroz svoju poznatu ljetnu kampanju „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”, podsjeća da ljubav prema psima i mačkama ne ide bez odgovornosti.

Nažalost, mnogi psi i mačke uđu u topli dom tijekom božićnih blagdana, a onda završavaju svoj život u obitelji prije godišnjih odmora, napušteni i zanemareni. Često se događa da, još nekastrirani, na svijet donose potomke koje neodgovorne i bešćutne osobe jednako odbacuju kao i odrasle pse i mačke. Ovaj oblik zlostavljanja životinja događa se unatoč činjenici da je napuštanje životinja kažnjivo novčanom kaznom od 15 do 30 tisuća kuna.

Velik broj neželjenih štenaca i mačića završava tragično pa je kastracija nužan dio odgovornog skrbništva. Osim skrbnika životinja, najveću odgovornost imaju gradovi i općine koji trebaju sustavno provoditi kontrolu mikročipiranja pasa i mogu propisati trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke.

Na tisuće pasa i mačaka trenutačno čeka svoj zauvijek dom u kojemu će biti voljeni i doživotno zbrinuti. Prijatelji životinja apeliraju da se životinje ne kupuju, već pozivaju sve koji imaju uvjete za dugogodišnju skrb o životinjama da ih udome te tako spase i životinju koja čeka udomljenje i onu koju čeka na to ispražnjeno mjesto u skloništu.