Održan Okrugli stol u sklopu projekta Žene za Zagorje

U utorak, 1. listopada 2019. u prostorima Dvorca Mihanović u Tuheljskim Toplicama, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina organiziralo je i održalo Okrugli stol „Socijalna isključenost nezaposlenih i ostalih marginaliziranih skupina u ruralnom području i mogućnosti njihovog uključivanja u lokalnu zajednicu“. Okrugli stol održan je u sklopu projekta Žene za Zagorje, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Ovaj okrugli stol je bio promotivni događaj kroz koji su se organizacije uključene u pripremu i provedbu ovog ili tematski sličnih projekata, u svrhu promicanja rezultata projekta i analize stupnja ispunjavanja zadanih ciljeva iz područja socijalne uključenosti, okupile kako bi se zajednički identificirali i analizirali problemi u lokalnim zajednicama te iskristalizirala moguća rješenja, sa svrhom integracije u provedbu budućih aktivnosti.

Naglasak je bio na problemima povezanim s nezaposlenošću, osobito žena, te problemima socijalne isključenosti nezaposlenih, starijih i ostalih osoba u nepovoljnom položaju u ruralnim područjima.

Na okruglom stolu sudjelovale su 53 osobe koje su predstavljale različite institucije i organizacije civilnog društva koje su dionici razvoja u svojim lokalnim sredinama, ali također svojim djelovanjem kreiraju politiku regionalnog razvoja te kroz implementaciju novih mjera i aktivnosti u svoje djelovanje svakodnevno unaprjeđuju kvalitetu života svojih sugrađana. Među sudionicama bile su službenice Grada Pregrade Marija Marjanović i Petra Vdović, koje su predstavile dobru praksu participacije građana u radu lokalne zajednice, a osim njih sudjelovale su ravnateljica Dječjeg vrtića Naša radost Gordana Krizmanić, koja je predstavila volontiranje u predškolskoj dobi, voditeljica LAG-a Zagorje-Sutla Tajana Broz koja je govorila o uključivanju mladih kao aktivnih građana u lokalnoj zajednici te Štefica Pasarić i dr. Dijana Dečman iz GDCK Pregrada, koje su predstavile projekte Crvenog križa Pregrada.

Okrugli stol otvorila je predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Krapina Mirjana Laginja, a prisustvovala je i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije za društvene djelatnosti Jasna Petek koja je istaknula važnost projekata socijalnog uključivanja svih pripadnika društva, pogotovo nezaposlenih i socijalno ugroženih građana te iskazala trajnu podršku Krapinsko-zagorske županije ovakvim društveno korisnim projektima.