Održana 14. tematska sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova „Žene i šport“

U četvrtak, 21. travnja 2016. godine Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko – zagorske županije održalo je u Gradskoj vijećnici Grada Pregrade 14. tematsku sjednicu pod nazivom “Žene i sport“. Sjednicu je vodila predsjednica Povjerenstva Tajana Broz, a izlagale su ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Helena Štimac Radin i tajnica Komisije za žene u športu Hrvatskog olimpijskog odbora Gordana Borko.
Sportom, kao i brojnim drugim područjima života, još uvijek dominiraju muškarci, a to dokazuju i statistički podaci predstavljeni na današnjoj sjednici.
Sjednici je nazočila i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je istaknula da sportom, kao i brojnim drugim područjima života, još uvijek dominiraju muškarci, a to dokazuju i statistički podaci predstavljeni na sjednici.
Ravnateljica za ravnospravnost gđa. Helena Štimac Radin u svojem izlaganju je navela kako se samo 14 posto žena nalazi  na upravljačkim pozicijama u sportu u Europi, a od toga samo je pet posto žena na predsjedničkoj poziciji. U Hrvatskoj je taj postotak još manji od 14 posto. Jedina europska zemlja koja zadovoljava Preporuke Vijeća Europe o rodno osviještenoj politici u sportu je Švedska, u kojoj se na čelnim pozicijama u sportu nalazi više od 40 posto žena. No, da se ove poražavajuće brojke ne odnose isključivo na područje upravljanja, dokazuju podaci Komisije za žene u športu HOO-a.
Primjer ostvarenja iznimnih sportskih rezultata svakako su zagorska plivačica Ana Majsec, hrvatska reprezentativka i dobitnica priznanja za uspješnu mladu nadu sportaša s invaliditetom, koja je također prisustvovala sjednici, kao i nogometna sutkinja Silvija Makar, koja je s prisutnima podijelila svoja iskustva vezana uz profesiju u kojoj još uvijek dominiraju muškarci.
Svoja iskustva iznijeli su i predsjednica Županijskog školskog sportskog saveza Tatjana Tuđa i predsjednik Krapinskog sportskog saveza Saša Kundih, koji je Grad Krapinu istaknuo kao pozitivan primjer grada u kojem se mnogo ulaže u ženski sport.
Gradonačelnik Marko Vešligaj pohvalio se ženskim sportom u našem gradu, istaknuvši ženski nogometni klub, koji postoji već 20 godina i žensku rekreativnu udrugu „RUŽ“, koja se aktivno bavi promicanjem sporta i zdravog načina života te svoje aktivnosti redovito provodi dva puta tjedno.
Između gošći sjednice te pregradskog gradonačelnika i zamjenice župana na kraju je postignut dogovor o nastavku suradnje, a najavljena je mogućnost organiziranja tribina i radionica sa sličnom tematikom, koje bi još više osvijestile javnost o rodnoj nejednakosti u sportu.