Održana 6. sjednica Gradskog vijeća

Objavljeno Sri, 31/01/2018 - 15:18
Datum

Gradsko vijeće Grada Pregrade održalo je dana 30.01.2018. godine svoju 6. sjednicu. Na sjednici je sudjelovalo 14 od ukupno 15 vijećnika, a sve su odluke i zaključci doneseni jednoglasno.

Dnevni red sjednice sastojao se od 13 točaka, a među donesenim Odlukama potrebno je istaknuti novu Odluku o socijalnoj skrbi za područje Grada Pregrade, Statutarnu Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Grada Pregrade, Odluku o mjerama za sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području Grada Pregrade i Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Pregrade.

Odluka o mjerama za sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području Grada Pregrade i Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Pregrade bile su ključne s obzirom na njihovu složenost u pripremi i obveznog roka za donošenje.

Naime, odvojeno prikupljanje i naplata otpada po količini postalo je obvezno u Republici Hrvatskoj od 1. studenoga 2017., kada je na snagu stupila Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Gradovi i općine dobili su rok od tri mjeseca da odrede kako će sustav funkcionirati na njihovu području i da sukladno tome donesu Odluku o načinu pružanja javne usluge.

Grad Pregrada izradio je prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge zajedno sa koncesionarom Eko Flor Plus d.o.o., sa ciljem pronalaska najboljeg i najekonomičnijeg rješenja za građane grada Pregrade.

Samom Odlukom uređen je način pružanja javne usluge na području grada i način utvrđenja cijene javne usluge, ali ne i sama visina cijene koju će građani plaćati za javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada. 

Vijećnici su se složili kako je puno otvorenih pitanja i nejasnoća u vezi same Uredbe, a time i donesene Odluke, ali kako će zajedno nastojati u interesu svih građana sudjelovati u primjeni iste.

Složenost same materije i problematike prikupljanja otpada zahtjeva edukaciju građana, te je sukladno tome gradonačelnik Grada Pregrade, Marko Vešligaj najavio prijavu na natječaj za edukaciju građana iz tog područja.

Gradsko vijeće Grada Pregrade donijelo je i Odluku o imenovanju ravnateljice Gradske knjižnice, kojom je za narednih 4 godine ponovno imenovana gospođa Draženka Gretić, dipl. politolog i dipl. knjižničarka. Vijećnici su iskazali zadovoljstvo dosadašnjim angažmanom i predanošću radu gospođe Gretić.

Na prijedlog gradonačelnika, Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Muzeja grada Pregrade“ dr. Zlatko Dragutin Tudjina“. S obzirom da Muzej nema zaposlenika, što znatno otežava njegovo funkcioniranje, ispunjavanje svih obveza vezanih uz muzejsku djelatnost, ova Odluka veoma je važna za daljnji razvoj turističke i kulturne ponude na području grada.

Ove godine očekuju nas i izbori za članove i članice gradskog Savjeta mladih, s obzirom da mandat sadašnjem sastavu ističe 06.07.2018.g. Sukladno tome Gradsko vijeće donijelo je Zaključak o pokretanju postupka biranja članova Gradskog savjeta mladih Grada Pregrade i njihovih zamjenika objavom javnog poziva za isticanje kandidatura za članove/članice  Gradskog savjeta mladih  Grada Pregrade i njihove zamjenike.

Odluke i Zaključci sa sjednice dostupni su na linku: https://1drv.ms/f/s!AoYcp3f9EcLVoh_P7Pnwh5eraZnc

Novosti

Brzi pristup