Održana redovna skupština Vatrogasne zajednice KZŽ

Elvis Lacković

U Pregradi je u petak, 10. svibnja 2019. održana redovna skupština Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije

Na području Krapinsko-zagorske županije operativno djeluju 82 dobrovoljna vatrogasna društva, od čega su četiri u gospodarstvu te dvije javne vatrogasne postrojbe. I u 2018. godini, uz redovite operativne djelatnosti nastavljeno je sa brojnim aktivnostima, od osposobljavanja 409 pripadnika vatrogasnih postrojbi, natjecanja, kampa mladeži u Fažani, do dodjele odlikovanja i priznanja, brojnih aktivnosti u svibnju – mjesecu zaštite od požara, kao što su vježbe, dani otvorenih vrata, obilježavanje sv. Florijana, vatrogasno hodočašće u Mariju Bistricu, obilježavanja obljetnica, dislokacija, međunarodne suradnje s vatrogascima iz Slovenije i ostalih aktivnosti, istaknuo je predsjednike VZKZŽ Stjepan Skuliber.

Također je istaknuto kako je u  2018. godini zabilježeno ukupno 410 intervencija, od čega 155 požara, što je značajno smanjenje u odnosu na 2017. godinu, kada je bilo preko 600 intervencija i preko 400 požara. Od ukupnog broja intervencija, osim 155 požara, zabilježene su i 223 tehničke i 32 ostale intervencije. Inače, ukupni operativni sastav vatrogasnih postrojbi na razini županije (osposobljenost i liječničko uvjerenje) broji 1555 vatrogasnih operativnih članova. U prošloj godini osjetio se i novi smjer u financijskoj pomoći društvima s razine VZKZŽ-e, koja je u 2018. godini sufinancirala nabavu opreme za rad vatrogasnih postrojbi u iznosu od 38.790,00 kn te uređenje vatrogasnih spremišta u iznosu od 48.000,00 kn.

Skupštinu su pozdravili brojni gosti, saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade, ujedno i izaslanik župana Krapinsko-zagorske županije Marko Vešligaj, zamjenik predsjednika HVZ-a Stjepan Ptiček, poveljnik (zapovjednik) Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Bogdan Krumpak i poveljnik PGD-a (DVD-a) Šmarje pri Jelšah Martin Koprivc,  predstavnici županijskih vatrogasnih zajednica Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, s kojima Krapinsko-zagorska čini koordinaciju sjeverozapadne Hrvatske, predsjednik i tajnik VZMŽ-e Mario Medved i Nikola Besedić, zapovjednik i zamjenik predsjednika VZKKŽ-e Zvonimir Habijan i Vladimir Piškor, zamjenik predsjednika i tajnik VZVŽ Saša Lenček i Zvonko Videc, te izaslanik načelnika Policijske uprave KZ, načelnik PP Pregrada Marijan Turniški.

 

Foto: Elvis Lacković