Održana završna konferencija u okviru projekta "Mladi u centru"

U okviru projekta „Mladi u centru“ financiranog iz Erasmus plus programa, Ključna aktivnost 3, podrška reformi politika, Grad Pregrada zajedno s partnerima Lokalnom akcijskom grupom Zagorje-Sutla i Mrežom udruga Zagor organizirao je završnu konferenciju u petak 26. travnja 2019. u Gradskoj vijećnici na kojoj su predstavljeni rezultati navedenog projekta.

Na konferenciji su sudjelovali Marko Kovačić iz Instututa za društvena istraživanja te Petra Jakovina iz Mreže mladih Hrvatske koji su predstavili hrvatsku i europsku perspektivu i politiku prema mladima, dok je slovensku praksu predstavila Petra Miklaužič iz Instituta za mladinsko politiko.

U sklopu konferencije održan je i panel „Misli globalno, djeluj lokalno“: Lokalne politike za mlade, na kojem su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač, zamjenica gradonačelnika Samobora Sanja Horvat Iveković, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki te Nino Preložnjak, koordinator kandidature grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. godine. Moderator panela bio je predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Hrvoje Novak.

Svi prisutni mogli su u Gradskoj vijećnici razgledati i izložbu ilustracija Valentine Hršak o centru za mlade nastale prema idejama mladih na radionicama u projektu, a sudionike je pozdravio i gradonačelnik Marko Vešligaj.

Inače, projekt „Mladi u Centru“ za cilj ima unaprijediti status mladih u Pregradi. Kroz strukturirani dijalog mladih s donositeljima odluka žele se kreirati sadržaji koji su mladima potrebni i zanimljivi te u konačnici zajednički osmisliti budući gradski centar za mlade.

Projekt se provodi od 15. rujna 2018. do 14. srpnja 2019., a uz informativne aktivnosti, održane i su četiri radionice na kojima su mladi oblikovali prijedloge te dali svoje mišljenje i preporuke o budućem centru za mlade na smislen i njima blizak način.