Održana završna konferencija projekta Veselo, veselo seniori

Objavljeno Sri, 27/07/2022 - 12:59
konferencija

Kao završna aktivnost projekta „Veselo, veselo seniori: socijalno uključivanje starijih osoba sa sela kroz učinkovite socijalne usluge“ u srijedu 27. srpnja 2022. u prostorijama Muzeja Grada Pregrade održana je konferencija na kojoj su predstavljene ostvarene aktivnosti u projektu.

Završnoj konferenciji prisustvovali su gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, zamjenica Izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak te korisnici usluga u projektu koje je srdačno pozdravila ravnateljica GDCK Pregrada Štefica Pasarić istaknuvši zadovoljstvo provedenim projektom.

Podsjećamo, riječ je o projektu koji je provodilo Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada s partnerima: Gradom Pregradom, Općinom Desinić, Općinom Hum na Sutli, Centrom za socijalnu skrb Krapina, Lokalnom akcijskom grupom Zagorje-Sutla i Mrežom udruga Zagor. Projekt je usmjeren na unaprjeđenje socijalne uključenosti starijih osoba (iznad 65 godina starosti) pružajući učinkovite i kvalitetne socijalne usluge u ruralnom području. Ukupna vrijednost projekta je 1.419.010,26 kuna te je ostvareno stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi od 1. kolovoza 2020. tijekom dvije godine na području grada Pregrade te općina Desinić i Hum na Sutli. 

Koordinatorica dnevnih aktivnosti Ivana Hustić dala je pregled ostvarenih aktivnosti i pokazatelja u projektu. Istaknula je kako je u dnevnim aktivnostima ukupno sudjelovalo 173 sudionika što pokazuje veliki interes i potrebu za sadržajima koje projekt nudi. „U svakodnevnim aktivnostima obrađivali smo zanimljive teme, primjerice zdravu i pravilnu prehranu, kako se nositi sa svakodnevnim poteškoćama poput straha, depresije i usamljenosti, kako postupiti u slučaju potresa, važnosti dezinfekcije i korištenja zaštitnih sredstava, upoznavali smo korisnike s virtualnim svijetom i digitalnim tehnologijama te smo usvajali nova znanja i vještine“, rekla je voditeljica dnevnih aktivnosti te napomenula da su za korisnike organizirane kreativne i plesne radionice, kvizovi i društvene igre, virtualna putovanja i turistički razgled grada.

Jedna od posebno važnih aktivnosti u projektu bio je prijevoz osoba iznad 65 godina starosti u zdravstvene ustanove, trgovinu, poštu i ostale institucije, ali i na kraće izlete te dnevne aktivnosti koje su se provodile u prostorijama Crvenog križa u Pregradi, za što je nabavljeno osobno vozilo. U prosjeku se dnevno prevezlo petero sudionika, a mjesečno je prijeđeno oko tri tisuće kilometara. Također, u sklopu projekta podmireni su i troškovi manjih adaptacija i opremanja prostorija Crvenog križa namijenjenih za organizaciju dnevnih aktivnosti.

U svrhu jačanja kapaciteta stručnjaka provedene su i edukacije zaposlenih i volontera, a kao rezultat nastao je Vodič sa standardima kvalitete za rad sa starijim osobama, koji je predstavila autorica Nataša Koražija.

Novosti

Brzi pristup