Otvorena 495. Kostelska Uskrsna pištola

Iako su vremenske prilike pokušale pokvariti otvorenje jedne od najpoznatijih pregradskih manifestacija, u Kostelu je na Veliku subotu svečano otvorena 495. Kostelska Uskrsna pištola. Zbog obilne kiše i vjetra, umjesto na zidinama Kostelgrada, kako je bilo planirano, program je održan na igralištu kraj Područne škole Kostel, a manifestaciju je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Župan je iskoristio priliku kako bi pohvalio rad domaćina, udruge Kostelska pištola-Keglevićeva straža, koja je ujedno i počasna postrojba Krapinsko-zagorske županije, jer se upravo zahvaljujući njima, tradicija streljanja iz pištola koja datira iz vremena grofa Keglevićeva održala do današnjih dana. Svoj ponos nije mogao sakriti ni gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, koji je svoje djetinjstvo proveo u Kostelu i koji se tamo uvijek rado vraća. Gradonačelnik je istaknuo zadovoljstvo što se Kostelgrad obnavlja, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture koja su dodijeljena Konzervatorskom odjelu Krapinsko-zagorske županije. Pomoću tih sredstava, saniran je jedan od zidova kojemu je prijetilo urušavanje, a prošle je godine sanirana baterijska kula. Također, uz potporu Grada Pregrade u iznosu od 50 tisuća kuna napravljene su stepenice, kako bi se posjetiteljima olakšao pristup starome gradu. Gradonačelnik Vešligaj posebno je pozdravio i brojne goste, prijateljske povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Svete Nedjelje i Bakra, članove “Vinagorske kubure” iz susjedne Vinagore te “Stare kubure” iz Stipernice, kao i Počasno – zaštitnu bojnu RH, a zahvalio je i županiji što prepoznaje ovu manifestaciju kao važnu pa je tako uz njihovu pomoć nabavljeno kombi vozilo za potrebe Keglevićeve straže.

Kao i na svakoj pregradskoj manifestaciji, neizostavan dio na otvorenju „Kostelske Uskrsne pištole“ bile su i članice Udruge kostelskih žena, koje su u Područnoj školi Kostel postavile izložba rukotvorina i tradicionalnih domaćih kolača pod imenom “Uskršnji stol”. Druženje je nastavljeno na igralištu gdje su se za dobro raspoloženje brinuli KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli te sastav Vinski brati, a u 19 sati u crkvi sv. Mirka održan je blagoslov streljača.

No, streljanjem iz kubura Isusovo uskrsnuće nije se slavilo samo u Kostelu, već i u drugim dijelovima Pregrade, a posebno je lijepo bilo u Stipernici, gdje su se okupile brojne udruge kuburaša.

Sutra se kuburaši sele na Vinagoru, gdje se održava 4. Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj. Sveta misa je u 8 sati. U 10 sati slijedi pucanje i druženje s kuburašima. U 11 sati od kapelice svete Barbare kreće procesija, a u 11.30 počinje svečano misno slavlje koje će predvoditi mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko – križevački biskup. U 13 sati ponovno je na rasporedu pucanje, a zatim i druženje s kuburašima tijekom cijelog poslijepodneva.