Otvorena izložba slika Ružice Anderlič

U galeriji Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina u subotu, 16. studenog 2019. otvorena je izložba slika Ružice Anderlič iz Rogaške Slatine pod nazivom „Prolaznost“.

Izložbu su organizirali Gradska knjižnica i Muzej grada Pregrade u suradnji s Udrugom kostelskih žena, čije su članice zaslužne za povezivanje s autoricom. Ova lijepa veza započela je još 2015. godine kada je Ružica Anderlič po prvi puta izlagala u Pregradi povodom Noći knjige, a nastavljena je dalje te rezultirala ovom izložbom kojom autorica ponovno dijeli svoje doživljaje i emocije koji se tako čuvaju unatoč svojoj prolaznosti.

Ružica Anderlič rođena je u Strmcu u Varaždinskoj županiji. Osnovnu školu završila je u Sv. Đurđu kraj Ludbrega, a od 15. godine njeno školovanje nastavilo se u Rogaškoj Slatini, najprije u staklarskoj, a potom u ekonomskoj školi. Radila je u Zdravilišču sve do odlaska u mirovinu 1997. godine. Nekoliko godina sudjelovala je u izradi i kreiranju staklenog nakita, a nakon toga počelo ju je privlačiti slikarstvo pa se upisuje na slikarsku radionicu u Celju, koju su vodili poznati akademski slikari.

Uključila se u društvo Mavrica u Rogaškoj Slatini, gdje stvara pod mentorstvom uspješnih i priznatih likovnih umjetnika. Njene slike iskazuju ljubav, strast, razumijevanje i slutnje, a sve je sliveno na platno pomoću živih boja. Najčešće upotrebljavani motiv su ruže, koje autorica jako voli i koje joj uljepšavanju svaki dan. Koristi se raznim tehnikama, a najčešće akrilom na platnu i akrilom na akvapapiru.

Program su glazbeno upotpunili Ivan Evetovič na gitari te slikaričine unuke Bruna i Eva Horvat na klaviru i flauti, a otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Izložba ostaje otvorena do 16. siječnja 2020.