Počelo 49. Branje grojzdja Pregrada

U Kleti Večerić u Vrhima Pregradskim, podno crkve sv. Leonarda, u vinogradu pokojnog kuhara Slaveka Večerića danas je svečano otvoreno 49. izdanje najpoznatije pregradske manifestacije 'Branje grojzdja'. Među beračima, uz domaćina pregradskog gradonačelnika Marka Vešligaja i krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, posla se primio i veleposlanik Savezne Republike Brazil, njegova ekscelencija Paulo Roberto Campos Tarrisse Da Fontoura zajedno sa suprugom Mariom Therezom koja je pronašla i tajanstveni grozd te osvojila simboličnu nagradu.

Veleposlanik Brazila u Pregradu i na manifestaciju Branje grojzdja je došao na poziv gradonačelnika Vešligaja. Rekao je kako su Zagorje i Pregrada predivni i da će sigurno uživati, istaknuvši da iako su Brazil i Hrvatsko geografski daleko, povezuju ih kultura, prijateljstvo te nogomet. Pohvalio je i zagorska vina koja su odlična, otkrivši da njime počasti i svoje prijatelje koji mu dođu u kućni posjet i svi su njime oduševljeni.

"Manifestacija Branje grojzdja je postala dio pregradskog identiteta, koja je nastala iz nečega čime se ljudi već stoljećima bave i što im je srcu drago. Uz održavanje i njegovanje događanja poput otvorenja manifestacije u samom vinogradu i središnjeg događanja povorke berača i beračica, trudimo se manifestaciji dati i jedan moderan dašak s novim sadržajima. To je danas i trekk po bregima, nazvan Zlatni gemišt i druge brojne zabavne sadržaje, odnosno koncerte, trg dobre kapljice i sportska događanja.  Sve je to uvod u jubilej iduće godine, kada ćemo obilježiti 50. obljetnicu Branja grojzdja, koja će nadmašiti sva dosadašnja događanja, i gdje ćemo se jako potruditi", istaknuo je gradonačelnik, pozvavši ljude da ovih tjedan dana obavezno posjete Pregradu.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako berba grožđa puno znači za ljude. "Berba grožđa za nas je praznik, slavljenje tih naših običaja nakon trdog dela. Znate kak se veli da vinograd ne treba gazdu, nego slugu, a na kraju je uvijek lijepo vidjeti plod svoga rada. Znamo i da je tradicija vinogradarstva u Zagorju duga stoljećima", pohvalio je župan svoje Zagorce te istaknuo da smo se u posljednjih 20 godina istaknuli kao poznata vinska regija, posebice jer proizvodimo vrhunska vina, pjenušce, ali i uzgajamo autohtone sorte te su naša vina prepoznata i na europskoj vinskoj karti.

Direktorica Turističke zajednice područja Srce Zagorja Karolina Hostić istaknula je kako ove godine manifestacija nudi 50 raznolikih sadržaja te da lijepo vrijeme uvijek izmami veliki broj posjetitelja. -  Pregradu za vrijeme manifestacije posjeti oko 15 tisuća posjetitelja, a osim domaće publike najbrojniji su Zagrepčani i susjedi Slovenci koji su najbrojniji na večernjim feštama", rekla je Karolina Hostić te dodala da su zadovoljni jer se svake godine otvore i novi smještajni kapacitet. Jedan takav je, rekla je, i studio apartman u kleti Večerić gdje je danas otvorena i sama manifestacija, a koji nudi predivan pogled na cijeli grad Pregradu. Za dobar štimung bili su zaduženi tamburaši KUD-a Pregrada, a berbu grojzdja pucnjevima su označili i pucnjevi iz kubura.

Fotografije možete pogledati na Facebook stranici Grada Pregrade i Branje grojzdja Pregrada.