Počinje Božić u Pregradi

Grad Pregrada i ove godine organizira zanimljiva događanja u mjesecu prosincu okupljena u program pod nazivom „Božić u Pregradi“. U Advent nas uvodi Gradska knjižnica Pregrada zajedno s Udrugom kostelskih žena i Muzejom grada Pregrade već sutra, 30. studenog od 9 sati. Uz mirise i okuse božićnih kolača, pričat ćemo o božićnim običajima, slušati božićne pjesme, a moći ćete razgledati radove članica Udruge kostelskih žena na temu Adventa. U 16 sati otvara se sada već tradicionalni „Advent na VInagori“ na kojem možete razgledati adventski sajam, potom slijedi sveta misa uz blagoslov adventskih vjenčića te „Pozdrav Mariji“ adventskim pjesmama u izvedbi KUD-a Velika Horvatska od 19 sati.

Prve nedjelje u prosincu kreće humanitarna akcija Gradskog društva Crvenog križa „Vaš dar za pravu stvar“ koja se održava u prostorijama GDCK-a od 8 do 15 sati, a akcija će trajati sve do 16. prosinca. Istoga dana i Forum mladih SDP-a Pregrada prikuplja donacije na Trgu Gospe Kunagorske od 9 do 12 sati u akciji „Božić za sve“. Nakon večernje svete mise u 18 sati na Trgu Gospe Kunagorske pali se prva adventska svijeća, potom je organizirano druženje za građane uz prigodno čašćenje, a tako će biti svake adventske nedjelje.

U Galeriji Muzeja grada Pregrade u ponedjeljak, 2. prosinca održava se događanje u sklopu Erasmus plus projekta „Seniori za baštinu – od ideje do mobilnosti“ koje uz pregradski muzej, organiziraju Gradska knjižnica Pregrada, Muzej Radboa i Općinska knjižnica Krapinske Toplice, a istoga dana ponovno se možete pričati o božićnim običajima uz Udrugu kostelskih žena u Gradskoj knjižnici.

U četvrtak, 5. prosinca u Dječjem vrtiću Naša radost održava se radionica izrade božićnih ukrasa i kulisa za predstavu te izrada poklona, a od 18 sati počinje međunarodni sastanak partnera na projektu Small Towns European Debate Network u okviru programa Europa za građane te se tom prigodom u Galeriji muzeja održava Feel the city program na kojem možete čuti nešto više o partnerima iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Latvije i Francuske. Program se nastavlja i drugog dana, kada se u Gradskoj vijećnici održava panel rasprava na kojoj će gostovati zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, gradonačelnik Grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, Luka Šiltić iz Ultime d.o.o. te Romana Kerep, WBAF Hrvatska. Dana 6. prosinca slavi se sv. Nikola, a blagdan ćemo proslaviti uz omiljenog dječjeg sveca koji će u područnim školama, kao i centralnoj osnovnoj školi u Pregradi svim učenicama i učenicima podijeliti poklone, a podijelit će ih i vrtičkoj i predškolskoj djeci. Istoga dana od 12 sati moći ćete virtualno prošetati kroz našu knjižnicu i muzej.

Već sljedeća subota, 7. prosinca pripada djeci, jer u popodnevnim satima možete posjetiti Vinagoru, kada se organizira prigodno darivanje te druženje, dok se u nedjelju daruju djeca u župnoj crkvi u Marincima.  

Gradska knjižnica Pregrada u ponedjeljak, 9. i 16. prosinca priređuje pričaonicu za djecu, a u subotu, 14. prosinca organizira predblagdansko druženje uz Plesni studio DIV.

U srijedu, 18. prosinca Klub liječenih alkoholičara Pregrada organizira tribina na temu nasilja u obitelji i alkohola u Gradskoj vijećnici.

Božićne svečanosti počinju u četvrtak, 19. prosinca u dječjem vrtiću za kraći program predškole, a u Srednjoj školi Pregrada istog dana Glazbena škola Pregrada održat će tradicionalni božićni koncert. Sljedećeg dana  u vrtiću se održava predstava „Božićno putovanje Djeda Mraza“. U subotu 21. prosinca na Trgu Gospe Kunagorske od 10 do 13 sati možete posjetiti Božićni sajam, a toga dana se u održava i božićni kviz uz prigodno druženje. Također, četvrta adventska svijeća upalit će se te subote u 18.30 na Trgu Gospe Kunagorske..

Na Badnjak na polnoćku, osim u crkvu Uznesenja BDM u Pregradu, možete na Vinagoru i Kostel, a organizirane su i mise bdijenja u Sopotu, Plemenšćini i u Marincima.  Župa Pregrada isto tako organizira dječju polnoćku koja će biti u 18 sati.

Program Božića u Pregradi završava Novogodišnjim koncertom u župnoj crkvi Marije od Pohoda na Vinagori.

Prilozi