Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković u posjetu Pregradi

Pregradu su u utorak 3. travnja posjetili pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Snježana Pintarić, koja je izradila projekt kulturnog i rekreativnog turizma u Pregradi.

Na sastanku s gradonačelnikom Markom Vešligajem bilo je riječi o potporama Ministarstva kulture, projektu izgradnje kulturnog centra, obnovi fasade Zagorske katedrale, obnovi Kostelgrada te o projektima koje je Grad prijavio, odnosno planira prijaviti na natječaje ministarstva.

Nakon razgovora, zajedno s gradonačelnikom Vešligajem i njegovom zamjenicom Gordanom Križanec Ružić te vlč. Ivanom Mikecom i ravnateljicom Gradske knjižnice Draženkom Gretić, gosti su posjetili župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, kojoj je Ministarstvo kulture u protekloj godini dodijelilo 400 tisuća kuna za sanciju krovišta, a u ovoj godini 250 tisuća kuna za obnovu fasade. Također su posjetili Muzej dr. Zlatko Dragutin Tudjina, za koji Grad Pregrada planira proširenje sadržaja i modernizaciju stalnog postava te uređenje prostora za povremene izložbe.

Gradonačelnik Vešligaj odveo je pomoćnika ministra i do Kostelgrada, kojemu je uz pomoć sredstava Ministarstva kulture u 2016. godini saniran jedan od zidova kojemu je prijetilo urušavanje, a prošle je godine sanirana baterijska kula, a ove je godine za obnovu Kostelgrada Ministarstvo kulture osiguralo 250 tisuća kuna. U Kostelu su se susreli i s članovima povijesne postrojbe Kostelska pištola-Keglevićeva straža, koje je pomoćnik pohvalio u njihovom vrijednom radu te izrazio podršku manifestaciji Kostelska Uskrsna pištola.