Posjet međunarodnih gostiju u okviru projekta #EuSAVE

Grad Pregradu posjetili su u petak 27. rujna 2019. međunarodni gosti - gradonačelnici, načelnici i predstavnici općina i gradova te nevladinih organizacija iz čak 8 zemalja Europe u okviru projekta #EuSAVE - Europska građanska akcija za pametna povijesna sela koji provodi LAG Zagorje-Sutla.

U Gradskoj knjižnici dobrodošlicu su im poželjeli gradonačelnik Marko Vešligaj i direktorica TZP Srce Zagorja Karolina Hostić koji su im ukratko predstavili Pregradu te manifestaciju „Branje grojzdja“. Prilikom posjeta prisustvovali su festivalu „Vinske popevke i napitnice“ te su posjetili Muzej grada Pregrade, a upoznati su i s primjerima dobre prakse u Pregradi.

Inače, riječ je o sudionicima projekta iz Španjolske, Portugala, Italije, Belgije, Latvije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bugarske koji su 26. i 27. rujna boravili u Kumrovcu na konferenciji na temu Nova europska ruralna područja: Inovativne lokalne razvojne strategije i povijesna sela. Cilj konferencije bio je razmijeniti iskustva i dobre prakse u području lokalnih razvojnih strategija ruralnih područja s naglaskom na zaštitu kulturne baštine i razvoj turizma te razgovarati o unošenju inovacija u ruralni prostor.

Projekt #EuSAVE - Europska građanska akcija za pametna povijesna sela ima za cilj uspostaviti i potaknuti suradnju među ruralnim područjima u EU, razmijeniti dobre prakse i znanja za pametni, održiv i inkluzivni rast lokalnih zajednica te potaknuti građane na sudjelovanje u demokratskom životu i kreiranju lokalnih razvojnih strategija. U projektu sudjeluje 8 zemalja - Španjolska, Italija, Hrvatska, Belgija, Portugal, Bugarska, Makedonija i Latvija. Nositelj projekta je španjolska općina Vimianzo, a hrvatski partner Lokalna akcijska grupa Zagorje – Sutla. Ukupni proračun projekta iznosi 146.160€. Projekt se financira u okviru programa Europa za građane, mjera 2.2. Umrežavanje gradova.