Postavljen teleskop na vrhu Lenartovih stuba

Objavljeno Sri, 05/01/2022 - 14:54
teleskop

Od održanih radionica, kampanje između tri ekipe i provedenih izbora u lipnju, krajem 2021. godine implementirana je pobjednička ideja „Zvjezdane staze“ kojom je postavljen teleskop u Vrhima Pregradskim kod Lenartovih stuba.

Riječ je o projektu mladih Pregračana provedenom kroz program participativnog proračuna, odnosno projekt „Uzmi pare i napravi nešto za mlade“ kojeg provodi LAG Zagorje-Sutla u partnerstvu s Mrežom udruga Zagor i jedinicama lokalne samouprave na području LAG-a.

Pobjednički projekt osvojio je 19 glasova, a kako su istaknuli članovi tima, postavljanjem teleskopa želi se potaknuti ljude na boravak u prirodi te na promatranje astronomskih fenomena tijekom cijele godine. Lenartove stube time bi postale prave zvjezdane staze, a kroz poučno zabavne radionice svatko može probuditi astronoma u sebi.

Podsjetimo, projekt „Uzmi pare i napravi nešto za mlade“ proces je participativnog proračuna za mlade koji predstavlja uključivanje građana/ki u odlučivanje o tome koji će se projekti u gradu ili općini financirati iz javnog proračuna.

Projekt je 2021. godini financijski podržao Civic Europe s 15.000 kuna po jedinici lokalne samouprave uz sufinanciranje 5.000 kuna po JLS za projekte vrijednosti od 20.000 kn. Vrijednost ovog projekta ukupno iznosi 30 tisuća te je Grad Pregrada osigurao sufinanciranje do punog iznosa.

Novosti

Brzi pristup