Povorka berača i beračica vratila se na pregradske ulice

Povorka berača i beračica

Nakon što je prošlu godinu povorka berača i beračica izostala s manifestacije Branje grojzdja zbog pandemije COVID-19, ove se godine vratila na velika vrata, a oni najbolji berači su nagrađeni.

U povorci, koja je krenula od dječjeg vrtića Naša radost ulicama Stjepana Škreblina, Ljudevita Gaja i Stjepana Radića do Trga Gospe Kunagorske, sudjelovalo je šest kola: Lipnjak – Firšt iz Druškovca Humskog, kola Vardijan iz Svedruže, kola Ivana Mikše iz Prišlina, kola Bračević iz Petrovskog i kola Mladena Cerovskog. 

Na samom čelu povorke bili su oni najmanji, mali Pregračani i Pregračanke iz DV Naša radost koji su oduševili okupljene svojim glazbenim nastupom.

„Ovo je poseban osjećaj. Povorka beračica i berača sastavni je dio manifestacije koja je krenulo početkom 70.-ih godina, i bez nje to nije to. Drago mi je da smo ovaj godine imali lijepi broj kola, veliki broj beračica i berača, da smo nagradili one najbolje i što je najvažnije, da je manifestacija i više nego uspjela“, istaknuo je zadovoljstvo gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Oni najbolji sudionici povorke nagrađeni su vrijednim nagradama. Za najboljeg malog berača i beračicu izabrani su Toni Mikša i Kim Borovšek. Najbolja odrasla beračica je Julijana Bračević Poslon, dok je za najboljeg berača proglašen Vjekoslav Jakoplić koji redovito, već 13 godina, sudjeluje na ovom događanju.

Velik jubilej na ovogodišnjoj manifestaciji proslavio je i Mirko Majsec, predsjednik Udruge uzgajivača konja Krapina, kojemu su gradonačelnik Marko Vešligaj i direktorica Turističke zajednice područja Srce Zagorja dodijelili posebno priznanje za sudjelovanje u manifestaciji punih godina, a najboljim kolima proglašena su kola Lipnjak-Firšt.

Središnju svečanost, odnosno krunu manifestacije, kako se povorku naziva u Pregradi, došao je pogledati župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar koji se s gradonačelnikom Vešligajem dovezao u kolima. Župan je iskoristio priliku kako bi čestitao organizacijskom timu manifestacije na sjajnom poslu te poručio mladim ljudima da ne odbacuju vinograde koje su naslijedili od očeva i djedova te da ih nastave obrađivati jer je Zagorje nadaleko poznato kako vinska regija.

Događanju su prisustvovali i načelnica Konjščine Anita Krok te načelnik Marije Bistrice Josip Milički, a u Pregradu je stigla i delegacija iz slovenskog grada prijatelja – Občine Žužemberk na čelu sa županom Jože Papežom.

Tradicionalnom povorkom beračica i berača završilo 51. Branje grojzdja u Pregradi, koje je trajalo od 18. rujna.

Novosti

Brzi pristup