Predstavnice LAG-a Zagorje-Sutla i Srednje škole Pregrada u studijskom posjetu Portugalu

Predstavnici Mreže udruga Zagor, Lokalne akcijske grupe Zagorje – Sutla, Zelene akcije, Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok, srednjih škola Zlatar, Pregrada i Bedekovčina te Krapinsko – zagorske županije sudjelovali su od 27. do 30. svibnja 2019. godine u studijskom posjetu Portugalu, u sklopu projekta “Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica“. Posjet je organiziran uz potporu portugalskih organizacija, DOTS CRL – social inovation cooperative i DYPALL Network, a sudionici su imali priliku upoznati se s brojnim primjerima dobre prakse i inovativnim pristupima u radu s mladima u području održivog razvoja, volonterstva i društvene participacije.

Prvog dana dolaska u Portugal sudionici su u poslijepodnevnim satima posjetili Centar za mlade u Lisabonu gdje su razgovarali o projektima centra i njihovom pristupu prema lokalnim politikama za mlade. Drugi dan putovali su u Sintru kako bi se upoznali s načinom rada te Općine na temu održivog razvoja lokalne zajednice te provedenim projektima usmjerenih očuvanju okoliša. Nakon Sintre, trećeg dana posjetili su Cascais, općinu koja se može pohvaliti brojnim primjerima dobre prakse, promicanjem volonterstva, društvenim/inkluzivnim poduzetništvom te programom održivog razvoja. O navedenim područjima informacije su podijelili predstavnici Câmara Municipal de Cascais i DNA Cascais. Tijekom boravka u Cascaisu upoznali su se s participativnim proračunom za mlade, aktivnom uključivanju mladih u zajednicu i novim pristupima prema ekološkoj svijesti. Zadnji dan posjete sudionici su proveli u Lisabonu gdje su se susreli s projektom održivog razvoja pod nazivom Maria Granel, dok su poslijepodne proveli na Fakultetu znanosti na Sveučilištu u Lisabonu. Tamo su posjetili TecLabs – specijalizirani inkubator za startup-ove iz područja proizvodnje hrane, zdravlja, očuvanja šuma, tla i mora te urbane mobilnosti. Stečeno znanje projektni partneri moći će prilagoditi i primijeniti u provedbi programa neformalnog obrazovanja u četiri srednje škole u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u redovnom radu unutar vlastitih organizacija.

Projekt „Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica“ financiran je od strane Ureda za udruge Vlade RH u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u partnerstvu s Gimnazijom Antuna Gustava Matoša, Srednjom školom Pregrada, Srednjom školom Zlatar, Srednjom školom Bedekovčina, Lokalnom akcijskom grupom Zagorje-Sutla, Zelenom akcijom i Krapinsko-zagorskom županijom.