Predstavnik Muzeja grada Pregrade sudjelovao na Erasmus+ mobilnosti u Malagi

Objavljeno Pet, 22/03/2024 - 14:39
pregrada

Dr. sc. Davor Špoljar, vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Pregrade sudjelovao je između 26. veljače i 1. ožujka 2024. na strukturiranom tečaju pod nazivom “Innovative Teaching Methods” u Malagi u Španjolskoj. Predstavnik Muzeja na ovoj je mobilnosti sudjelovao temeljem projekta Erasmus akreditacije 2022., kroz koju su u protekle dvije godine na usavršavanjima u inozemstvu sudjelovale dvije predstavnice Gradske knjižnice Pregrada, predstavnica Muzeja Radboa i predstavnica Općinske knjižnice Krapinske Toplice.

Na ovom stručnom usavršavanju sudjelovalo je ukupno 13 predstavnika iz različitih ustanova i organizacija iz Italije, Poljske, Bugarske, Estonije i Hrvatske. Tema tečaja bila bile su kreativne metode podučavanja, odnosno različiti pristupi, načini i suvremene inovativne metode podučavanja i kako ih primijeniti u različitim formalnim ili neformalnim obrazovnim programima. Na tečaju su sudionici učili o tome koje IKT alate mogu koristiti u provedbi obrazovnih programa, kako utjecati na zainteresiranost i motiviranost polaznika programa, koji su to današnji primjeri dobre prakse inovativnog podučavanja, vještine igrifikacije, odnosno uvođenja elementa igara u obrazovne programe, korištenje pametnih telefona i aplikacija u programima, vježbe za individualni rad, rad u paru ili rad u skupinama te kreiranje programa na otvorenom prostoru.

U slobodno vrijeme, v.d. ravnatelja muzeja posjetio je nekoliko srodnih muzejskih ustanova, poput npr. Muzeja Malage, Centra Pompidou Malaga, Picassov muzej Malaga, Centra za suvremenu umjetnost (CAC Malaga) te nekoliko značajnijih kulturnih znamenitosti u Malagi, drugom po veličini najvećem gradu španjolske autonomne regije (zajednice) Andaluzije.

Podsjetimo, Muzej grada Pregrade od 2021. godine nositelj je Erasmus akreditacije u području obrazovanja odraslih te je na čelu konzorcija u kojem još, osim našega muzeja, sudjeluju Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Muzej Radboa iz Radoboja, Gradska knjižnica Pregrada i Udruga Kajkaviana iz Donje Stubice. Zahvaljujući Erasmus akreditaciji, Muzej po pojednostavljenom postupku ima pristup EU sredstvima iz programa Erasmus+ za potrebe stručnih usavršavanja djelatnika i polaznika obrazovnih programa u inozemstvu, zbog ostvarivanja ciljeva iz Erasmus razvojnog plana konzorcija. Valja istaknuti i kako je Muzej grada Pregrade ujedno prvi muzej u Hrvatskoj kojem je dodijeljena Erasmus akreditacija, a dr. sc. Davor Špoljar, v.d. ravnatelja muzeja imenovan je od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije Erasmus ambasadorom za Hrvatsku u području obrazovanja odraslih.

Novosti

Brzi pristup